Dubrave kod Brčkog

Proslavljen blagdan Rane Sv. Franje

20.09.2019.
u 09:00

Na ranokršćanskom mjestu-Zidinama (Skakava Gornja), gdje je bio i drevni franjevački samostan, svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, proslavljen je blagdan Rane Sv. Franje.

U koncelebraciji su bili i drugi svećenici brčanskog dekanata te ujaci-fratri iz samostana u Dubravama, Tuzli, Tolisi i na Plehanu.

Mons. Tomo Vukšić, predslavitelj blagdanske euharistije u homiliji je na vrlo jasan način protumačio duhovnu stvarnost stigmi-rana Kristovih i njihovu blagodat u rastu kršćanske vjere. Rane-stigme koje je imao i Sv. Franjo Asiški, zapravo su „prijenos“ Isusovog života i žrtvovanja za ljude na život ovog sveca.

Nakon euharistijskog slavlja, gvardijan fra Niko Josić pozvao je sve svećenike i vjernike-hodočasnike na blagovanje i druženje „pod šatorima“ koje je spremila Mjesna zajednica Skakava Gornja. To druženje bilo je obogaćeno folklornom smotrom kulturno-umjetničkih društava iz Brčko Distrikta i Tuzle.

I ovoj proslavi prethodila je duhovna priprema s trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice upriličena je i pobožnost – put križa te sveta misa koju je predvodio fra Pero Oršolić, župski vikar u Dubravama.

Drugi dan trodnevnice misu je slavio fra Ivan Pilić, samostanski i župni vikar u Dubravama, a prije mise vjernici su molili krunicu.

Treći dan trodnevnice slavio je fra Niko Josić, gvardijan i župnik u Dubravama. Na kraju mise bila je i podjela sakramenta bolesničkog pomazanja. Kroz sve dane trodnevnice vjernicima je bila omogućena ispovijed na koju se odazvao povelik broj vjernika.

Fratri iz samostana Dubrave. do kraja mjeseca rujna imaju povijesni lokalitet Zidine prekriti  jednom konstrukcijom koja će zaštiti ono što je do sada pronađeno i publicirano, pie bosnasrebrena.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?