pregovori idu dalje

Prošireni aranžman s MMF-om neupitan, konačna odluka u rujnu

MMF
07.08.2016.
u 14:35

Mehanizam koordinacije tema je koja je zaokupljala domaću javnost u tjednu na izmaku. Primjedbe na rješenje koje su usuglasili Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, sada ima Dragan Čović. Dogovora o mehanizmu još nema, a niti naznaka kada će biti usuglašen.

TV1 istražila je postoji li mogućnost da premijeri Densi Zvizdić i Fadil Novalić povuku potpise s pisma namjere, jer su oni bili uvjet za dogovor o mehanizmu koordinacije.

Pismo je otpremljeno nakon sastanka Dodik-Izetbegović, no već sutradan bilo je jasno da na priču o mehanizmu nije stavljena točka. Ali jeste na pismo namjere.

Za Vladu Federacije stvar je završena i pregovori s MMF-om idu dalje.

“Što se tiče samog pisma namjere, stavljanjem potpisa od dva nedostajuća potpisa, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije Novalića, stekli su se uvjeti da nakon završenih internih procedura u Washingtonu, dakle u središnjici MMF-a, što se trenutno događa mi sada samo čekamo zakazivanje borda izvršnih direktora MMF-a, što očekujemo i vjerujemo da će se dogoditi vjerojatno u prvoj polovici rujna”, kaže za TV1 savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Republika Srpska je na sastanku Dodik-Izetbegović dobila svoje mjesto u mehanizmu, a time i novac MMF-a, uz uvjet provođenja reformi. Postizanje dogovora podržali su i europski dužnosnici. 

“Sastanak od nedjelje s Bakirom Izetbegovićem je bio upravo sastanak koji je na pravo mjesto vratio RS i to ne može nitko osporiti”, rekao je Dodik.

“Mi smo samo riješili koordinacijski mehanizam i aranžman s MMF-om i tome bismo se trebali svi obradovati”, stav je Izetbegovića.

Obradovao se Dodik, jer RS teško može bez novaca MMF-a. Sada je nezadovoljan Čović, koji nije došao na sastanak u Konjic. HDZ traži da svoje mjesto u mehanizmu dobiju i županije. Nakon svega, BiH sada čeka odobravanje proširenog trogodišnjeg aranžmana s MMF-om teškog 550 milijuna eura. Bit će to vjetar u leđa za reforme.

“To je aranžman koji pruža podršku provođenju strukturalnih reformi tijekom strukturalnog prilagođavanja, to je ono što se trenutno i događa. Aranžman je na fonu reformske agende”, dodaje savjetnik premijera Fadila Novalića.

Aranžman s MMF-om je deblokiran, ali se još ne nazire dogovor o mehanizmu koordinacije. Izetbegović je uvjeren da će dogovor biti postignut u narednim danima, u pregovorima s vrhom HDZ-a.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije