Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Proračun Jajca ide na arbitražu, odluku će donijeti Ministarstvo financija FBiH

21. travnja 2017. u 10:00 0 komentara 375 prikaza

Nakon što je načelnik općine Jajce Edin Hozan samovoljno proglasio proračun općine Jajce te odlučio samostalno upravljati proračunskim novcem, hrvatski vijećnici u Općinskom vijeću Jajce odlučili su podnijeti Federalnom ministarstvu financija zahtjev za arbitražu. U dokumentu koji potpisuje 11 vijećnika iz reda hrvatskog naroda navodi se kako je Hozan donio 7. travnja odluku o proračunu općine Jajce za 2017. godinu te je ista objavljena u Službenim novinama tri dana poslije.

Samovolja načelnika

- Proglašeni proračun u poziciji po nazivom “Grant zajednička komunalna potrošnja”, u kojoj su predviđena sredstva u iznosu od 1,135.000 maraka, predstavlja veliku opasnost za funkcioniranje Općine kao jedinice lokalne samouprave. To predstavlja izravno kršenje Statuta općine Jajce. Naime, Zakonom o načelima lokalne samouprave jasno su definirane ovlasti koje u jedinicama lokalne samouprave pripadaju Općinskom vijeću kao zakonodavnom tijelu, navodi se u dopisu koji je upućen Federalnom ministarstvu financija. Dalje se navodi kako je načelnik Hozan izravno prekoračio svoje ovlasti, uređivao djelatnosti koje nisu u njegovoj nadležnosti, donio program koji je isključivo u nadležnosti Općinskog vijeća te neovlašteno raspolagao s 1,135.000 maraka.

- To je samo nastavak pravnog nasilja koje se provodi nad Hrvatima Jajca nakon lokalnih izbora. Načelnik Hozan i njegova stranka ponašaju se kao da uopće nije bilo izbora prošle godine u listopadu. Oni i dalje vladaju općinom, odbijaju razgovore o novoj vladajućoj koaliciji. Očito je kako za takvo ponašanje imaju blagoslov stranačkoga vodstva SDA jer nitko ne reagira na ovo što se događa u Jajcu s njihove strane, rekli su nam hrvatski vijećnici.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.