Gradsko vijeće

Proračun ide u raspravu, traži se sanacija rupe od 5 mil.

03.03.2021.
u 11:21

Prva prava radna sjednica Gradskog vijeća Mostara poslužila je, između ostalog, i za raspravu o nekim ključnim temama za funkcioniranje grada, počevši od nacrta gradskog proračuna, preko situacije u javnim poduzećima, pa do kapitalnih projekata i komunalija, piše Ordinacija.hr. 

Važnost suradnje

Dugo je Mostar čekao na rješavanje brojnih problema, no, prema ozračju koje je vladalo na sjednici, postoji prostor za optimizam, kao i nadu kako će ovaj saziv Gradskoga vijeća zajedno s gradonačelnikom uspjeti pokrenuti brojne stvari koje su na čekanju od isteka mandata prethodnom sazivu.

Gradonačelnik dr. Mario Kordić je, govoreći o nacrtu proračuna grada Mostara, kazao kako se ovih dana užurbano radi na donošenju proračuna te je potvrdio kako bi se prijedlog proračuna mogao naći kao nacrt uskoro, nakon čega bi trebala biti održana javna rasprava.

Potvrdio je kako grad Mostar ima rupu u proračunu od gotovo pet milijuna KM, a Vijeće ga je zadužilo do 12. ožujka vijećnicima predstaviti nacrt proračuna, dok je radno tijelo zaduženo za financije do 25. ožujka organizirati javnu raspravu.

- Kontaktirali smo i sudska tijela, gdje imamo jednu mogućnost kako bismo mogli pokrpati rupu u proračunu, a to je pravomoćna presuda u sporu s Elektroprivredom BiH. U nadi kako ćemo pokrpati tu rupu, razgovaramo s ljudima tako da do 10. ožujka uspijemo posložiti nacrt proračuna kako bismo mogli otvoriti javnu raspravu, koja bi trebala biti oko 25. ožujka, kako bismo donijeli najbolji proračun za Mostar - kazao je Kordić.

Pitanje izrade gradskog proračuna bit će jedna od ključnih tema na kojima će se testirati razina suradnje unutar Gradskog vijeća, kao i pokazatelj koliko ovo Vijeće u ovom trenutku ima pred sobom interese grada te zajedničku viziju Mostara kao lokalne samouprave koja može i mora postati europski grad po mjeri svih njegovih žitelja. Brojni su projekti trenutačno na čekanju, no usvajanjem proračuna otvorit će se mogućnost njihove realizacije, kao i sređivanja komunalnih i infrastrukturnih problema. Između ostaloga, na sjednici se raspravljalo o informaciji o kapitalnim projektima u Mostaru, a tom prilikom načelnica Odjela za urbanizam Marina Deronjić spomenula je neke od važnih investicija, poput pročistača otpadnih voda, pa do početka izgradnje sportske dvorane. Za izlaganje javilo se nekoliko vijećnika, a nakon toga je i sam gradonačelnik dr. Kordić pozdravio angažman na sjednici te naveo kako to daje nadu da će se raditi kvalitetno.

Program rada

Vijećnici su usvojili i zaključak izrade programa rada Gradskog vijeća za 2021., a tim su se zaključkom zadužili gradonačelnik i nadležni odjeli Gradske uprave u roku od 7 dana dostaviti svoje prijedloge. Među točkama dnevnog reda našle su se i one koje su se odnosile na izmjene i dopune Statuta Grada Mostara, kao i izmjene i dopune poslovnika GV-a Mostara, međutim, vijećnici su većinom glasova usvojili zaključak kako u ovom trenutku nije moguće izvršiti usvajanje i razmatranje izmjena i dopuna. Prijedlozi izmjene i dopune Statuta Grada Mostara i poslovnika GV-a mogu se dostaviti Povjerenstvu za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti u roku od 30 dana. Potom bi Povjerenstvo u roku od 60 dana dalo svoje mišljenje o dostavljenim prijedlozima. Problematika izmjene Statuta također je jedna od onih oko kojih će se svakako voditi zanimljiva rasprava te ostaje za vidjeti hoće li postojati potrebna većina za promjene. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?