Nove prisilne naplate

Proračun HN županije pod ovrhom zbog tužbi prosvjetnih djelatnika

17.03.2019.
u 20:30

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg nedavno je rekao kako neki na županijski proračun gledaju kao na kokoš koju treba čerupati. Pri tome je mislio na praksu da se županiju tuži i za najmanje propuste te je prisiljena konstantno plaćati odštete, piše Večernji list BiH.

Radi se o milijunskim iznosima, a sve veće zahtjeve ovakve vrste proračun HNŽ-a sve teže izdržava. Herceg je upozorio kako bi ovakva praksa mogla ugroziti stabilnost županijskog proračuna, a tužbe podnose samo oni koji plaće dobivaju iz toga proračuna. Izgleda kako Hercegovo upozorenje nije naišlo na plodno tlo jer su odvjetnici nastavili s praksom ovrhe županijskog proračuna.

Nove ovrhe

Prema dokumentima koji su nam dostavljeni, proračun županije je pod ovrhom zbog presuda prosvjetnih djelatnika iz Čitluka koje zastupaju odvjetnici Sadudin Zaklan i Anela Musa. - Nakon što rješenje postane pravomoćno, donosi se odluka o ovrsi županijskog proračuna. Nemamo pravne mogućnosti zaustaviti ove procese i Pravobraniteljstvo je nemoćno u ovim slučajevima - rekli su iz Pravobraniteljstva HNŽ-a za Večernji list. Iz Vlade HNŽ-a ponovili su kako je aktualna vlast isplatila milijunske iznose po osnovama tužbi te kako je očito da neki od toga prave veliki biznis. Poručili su kako županijske institucije pokušavaju riješiti ove probleme sukladno proračunskim mogućnostima, ali kako se stalno pojavljuju nove tužbe, što dodatno otežava situaciju. - Županija čak mora plaćati odštete jer sudovi predmete ne rješavaju u razumnim rokovima, što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu. Znači, HNŽ plaća jer druge institucije ne mogu u razumnim rokovima obaviti poslove koji su pred njima. Čak se najavljuju i tužbe prema Strasbourgu, a pozadina svega je da se izvuče još novca iz županijskog proračuna. Oni koji nagovaraju proračunske korisnike na tužbe od ovoga su napravili veliki biznis - poručili su iz Vlade HNŽ-a.

Što s viškom radnika?

Dodali su kako bi se ovo stanje moglo uvelike odraziti na priču zbrinjavanja tehnološkog viška u školama jer u proračunu više nema novca kojim bi se davale plaće za 200 prosvjetnih djelatnika koji su višak u osnovnim i srednjim školama u ovoj županiji. - Već godinama ulažu se veliki napori kako bi se te ljude zadržalo u radnom odnosu, a onda oni krenu s tužbama prema županiji. Svi oni trebaju biti svjesni kako pile granu na kojoj sjede. Županija više neće moći trpjeti situaciju u kojoj rješava pitanje tehnološkog viška 200 prosvjetnih djelatnika i još se bori protiv tužbi tih ljudi. Nema ni jednog poduzeća koje bi trpjelo tu situaciju i ne znamo zašto to netko očekuje od županije - poručili su naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a. Dodali su kako će se pitanje isplate tužbi nastaviti rješavati sukladno proračunskim mogućnostima te su pozvali one koji planiraju i dalje tužiti županiju na više razumijevanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije