Vrlo korisna za zdravlje

Pronašli su tajno svojstvo kore od banane: 'Niste niti svjesni čemu još služi'

banane
27.05.2024.
u 11:59

Nedavna istraživanja pokazala su da se bananine kore mogu obraditi - blanširanjem, sušenjem i mljevenjem u brašno - te koristiti za pripremu pekarskih proizvoda koji su jednako ukusni, ako ne i bolji, od onih napravljenih od pšenice. Ako niste strastveni čitatelj veganskih blogova ili obožavatelj Nigelle Lawson, možda nikada niste razmišljali o kuhanju s korom banane. No, ne samo da je sigurna za konzumaciju, već su znanstvenici pokazali da je i vrlo korisna za zdravlje.

Kada su se proizvodi napravljeni s brašnom od kore banane testirali na okus, potrošači su ih ocijenili jednako ukusnima kao i one napravljene bez tog dodatka. Ovakvi keksi pružaju obilje minerala i hranjivih tvari koje pomažu u borbi protiv raka. Na primjer, kolačići obogaćeni korom banane sadržavali su znatno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidansa.

Negativna strana je da prevelika količina brašna od kore banane može rezultirati smeđim i tvrdim kolačićima zbog dodatnih vlakana. No, serije koje su sadržavale 7,5 posto brašna od kore banane imale su savršenu teksturu. Osim toga, ovi proizvodi mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do tri mjeseca, prenosi Science Alert.

Iako se istraživanje fokusiralo na kolačiće, rezultati sugeriraju da bi brašno od kore banane moglo biti korisno i u kruhu, kolačima i tjestenini. Na primjer, studija iz prošle godine pokazala je da žuta kora banane može prirodno obojiti kolače i poboljšati njihovu nutritivnu vrijednost.

Puno je načina za konzumaciju

Studija iz 2016. otkrila je da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može povećati sadržaj proteina, ugljikohidrata i masti u pečenom kruhu. Ako ne volite peći, Nigella Lawson koristi koru banane u curryju, a veganski blogeri popularizirali su ideju "slanine" i "svinjetine" od kore banane.

Jedenje kore banane nije samo zdravo, već pomaže smanjiti bacanje hrane. Otprilike 40 posto težine banane čini kora koja je prepuna hranjivih tvari, ali se često baca.

Iako kora banane nije korisna kada je sirova, pravilno pripremljena može biti izuzetno ukusna. Također može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, koja također poboljšava okus i nutritivna svojstva kolača.

Dakle, sljedeći put kada pojedete bananu, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš trbuh mogao bi vam biti zahvalan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije