VODIČ

Pronašli smo 5 aplikacija za uspješno upravljanje novcem. Svašta smo naučili

18.10.2021.
u 14:47

Prokopali smo na desetke aplikacija za vođenje osobnih financija i našli pet favorita

Dobiti prvu plaću jedan je od osjećaja koji vjerojatno uz uzimanje ključa svog prvog auta nudi golem osjećaj slobode. Prvi puta, barem na neki način, ne ovisiš o financijama neke druge osobe. Možeš sam odlučiti na što ćeš potrošiti novac. Naravno, s vremenom postajemo sve ozbiljniji pa počinjemo trošiti i na nekakve ‘odraslije’ i ozbiljnije stvari. Ubrzo shvatimo da to i nekako nije baš tako lak zadatak koji se može voditi u glavi. Nije baš ni dovoljan neki blokić ili slično, a golema proračunska tablica poput Excela za praktično praćenje troškova, i nije baš praktična.

Stoga se, kao jedno od najlogičnijih načina vođenja osobnih financija, promiču aplikacije. Premda se možda aplikacija nekad doima kao nešto što nije ozbiljna stvar, one itekako mogu biti ozbiljan alat za praćenje raznih životnih stvari, pa tako i osobnih financija. Kroz takav način vođenja svoje financijske slike, odnosno proaktivnim bilježenjem i praćenjem praktički svakog troška, možemo si organizirati financijsku situaciju i stvoriti financijsku stabilnost.

PRILIKA ZA ŠTEDNJU I SIGURNIJU BUDUĆNOST

Budžetiranjem dolazimo u priliku uštedjeti i staviti nešto novca sa strane, što nam može biti zalog za stabilniju budućnost. Može nam omogućiti i stvaranje nove stavke za budžetiranje, a to je sklapanje raznih osiguranja, poput onog za električne uređaje. U tom slučaju, čak i ako nam se dogodi nekakva neočekivana situacija s kvarom električnog uređaja poput frižidera, nećemo morati posezati za ušteđevinom (ako je imamo) ili posuđivanjem novca, već se osloniti na osiguranje.

Prokopali smo internet i isprobali hrpu aplikacija za vođenje osobnih financija, pa smo napravili izbor od pet najboljih. Premda je izgled tih aplikacija poprilično sličan, bitna je razlika u tome koja je logika budžetiranja mjesečnih prihoda. Neke aplikacije su jednostavno, nekim korisnicima, logičnije posložene i zamišljene od ostalih.

1. MONEY MANAGER

Postoji nekoliko aplikacija na Google Play Storeu i Appleovom App Storeu s ovim poprilično deskriptivnim imenom, a od njih par koje smo probali, ova aplikacija tvrtke Innim Mobile Exp nam se ukazala kao najpraktičnije rješenje. U aplikaciji se mogu stvarati i vlastite kategorije, ako već predefinirane kategorije za sortiranje troškova nisu dovoljne, a sama aplikacija je unatoč bogate funkcionalnosti poprilično jednostavna i brza.

Ako se primjerice unosi nekoliko računa odjedanput, kao što bi se recimo moglo dogoditi ako skupljate sve račune od špeceraja cijeli tjedan pa ih onda krajem tjedna unosite u aplikaciju, fora je stvar što se pri unosu novca nudi i ugrađeni kalkulator. Tako se svi iznosi mogu odmah zbrojiti i unijeti u aplikaciju, što ubrzava i olakšava stvari, a time i potiče na češće unošenje troškova. Kako ne biste zaboravili neki trošak, u aplikaciji se mogu definirati podsjetnici, kao primjerice da vas svaki mjesec, na dan plaće, podsjeti da ju evidentirate. Praktičan je i ugrađeni konverter valuta, koji tečaj automatski povlači s interneta, stoga ni tu ne treba previše računati, već samo unijeti iznos.

2. GOODBUDGET

Goodbudget ima sasvim zgodan način razmišljanja o budžetima. Ideja je da stvorite unutar aplikacije virtualne omotnice za pisma, kojima definirate budžet. Svaki puta kada u aplikaciju unesete neki trošak, morate sami odabrati iz koje ste omotnice izvukli taj novac. Takav način budžetiranja s omotnicama je poprilično star, a u opisu aplikacije stoji da su tako nekoć naše bake vodile svoje kućne budžete. Sve u svemu, čini se koristan i motivira na promišljanje o troškovima i njihovu racionalizaciju.

Aplikacija nudi i sinkronizaciju podataka s više uređaja, npr. više mobitela, ali i s webom, pa troškove možete pratiti i s bilo kojeg računala. Goodbudget nudi i analizu troškova svih omotnica, a korisnici koji ne plaćaju pretplatu mogu koristiti deset običnih i deset godišnjih kuverti.

3. YNAB

YNAB je nešto ozbiljnija aplikacija čiji akronim znači “You need a budget”, odnosno “Vama treba budžet”. Korisnicima nudi 34 dana besplatnih isprobavanja i testiranja, u kojima mogu zaista isprobati mnoštvo njegovih funkcija. Cijena nakon probnog roka je 11,99 dolara mjesečno.

Premda aplikacija nudi sinkronizaciju s bankovnim računima za automatsko unošenje podataka, takva funkcija nije dostupna u našem dijelu Europe. No, moguće je i dalje ručno unošenje troškova i priljeva, kao i unošenje podataka kroz upload fileova. Stoga ako iz e-banking sustava vaše banke možete generirati takvu datoteku, u YNAB je moguće i automatski unijeti sve troškove. Po tome se ustvari najviše ističe od ostalih aplikacija na popisu.

YNAB tvrdi kako im je privatnost i sigurnost podataka najveći prioritet, pa su za svoje sustave koristili razinu enkripcije poput banke. Kompanija prolazi i kroz vanjske revizije i provjere kako bi njihovi korisnici znali da su im podaci zaista sigurni.

4. THRIV

Iza ove aplikacije se krije pomalo drugačija ideja budžetiranja. Uz uobičajene metode praćenja troškova, Thriv nudi i postavljanje raznih ciljeva, poput kupnje novog auta ili mobitela. U te ciljeve se mogu unositi uplate u budžet za taj cilj, a fora je stvar što se može unijeti neki krajnji datum do kada želimo postići taj cilj.

Nakon što unesemo datum i iznos cilja, aplikacija nam automatski računa koliko bismo dnevno novaca trebali odvajati u taj budžet kako bismo do tog roka postigli financiranje cilja. Thriv sebe naziva “virtualnom kasicom prasicom” koja vam snove može pretvoriti u stvarnost. Prikaz koliko smo blizu cilja, odnosno ostvarenja svojih snova u aplikaciji, je fora stvar, budući da vas može motivirati na češće odvajanje. U besplatnoj verziji aplikacije moguće je unijeti pet ciljeva.

5. DAILY PAY

Daily Pay ili Daily Pocket je aplikacija koja se ponajviše ističe dizajnom i s jednostavnosti. Nema pregršt vrlo naprednih funkcija, no zgodna je za nekakav početak i testiranje toga kako je voditi budžet kroz aplikaciju.

Jednostavno unesete mjesečni budžet ili priljev novca, pa onda u aplikaciju samo bilježite trošak. Aplikacija potom računa koliko ste potrošili novaca na dan ili mjesec, a prikazuje i potrošnju dana ranije, kao i prošlog mjeseca.

Fora je i što Daily Pay u postotku na vrhu sučelja ističe koliko vam je budžeta još preostalo, pa se pozadina tog prikaza mijenja. Što se više bliži kraj budžeta, to pozadina postaje crvenija. Zgodan je i prikaz koliko novaca možemo potrošiti u danu pored tog postotka, te za koliko dana nas očekuje naš novi mjesečni priljev.

Sve u svemu, ove su aplikacije pokazale poprilično korisne, osobito ako niste vični u vođenju osobnih financija. Naime, uz njih ćete dobiti jasniji uvid u svoju financijsku sliku te uvidjeti koliko doista trošite i gdje možete napraviti pozitivne pomake. Naime, kao što aplikacija Thriv sugerira, prenamjenom suvišnih troškova (npr. česti odlasci u kafić ili impulzivni šopinzi koje možda možete prorijediti), otvaraju se mogućnosti štednje za neke korisnije stvari.

Također, kontrolom svojih troškova, lakše ćete spoznati na što izdvajate previše novca i možete li taj iznos možda prenamijeniti u neke druge stvari pomoću kojih ćete poraditi na svojoj financijskoj stabilnosti. Na primjer, na spomenutu kavu u kafić možete odlaziti jedanput, a ne dva ili pak tri puta na dan ako vam je to običaj pa iznos te dvije kave prenamijeniti u životno osiguranje te tako ujedno i štedjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?