ŠTO SE TADA KUPOVALO?

Pronašli popis za šoping iz 17. stoljeća

19.04.2020.
u 10:00

Što se točno nalazilo na listi za kupovinu iz 17. stoljeća otkrili su arheolozi - na popisu je pisalo da treba kupiti žlice od kalaja, tavu i 'zelenu ribu' što se u to doba odnosilo na slani bakalar, piše 24 sata. 

Tijekom restauracije Knole kuće u zapadnom Kentu u Velikoj Britaniji, arheolozi su 'šoping' listu slučajno pronašli ispod daske na podu. Popis, otkriven na tavanu datira iz 1633., a napisao ga je Robert Draper gospodinu Bilbyu.  Žlice od kalaja, tava i 'zelena riba' što se odnosilo na slani bakalar, čine se, bili su obavezni predmeti na liste za kupovinu od prije gotovo 400 godina. Po rukopisu i načinu pisanja, smatra se da je Draper bio sluga na visokom položaju, a Bilby je mogao biti vrtlar. 

On u tekstu pisma, pored osnovnih potrepština, pita gospodina Bilbya da pošalje 'lopatu' i “svjetla' njegovoj gospođi Cranfield.

Dama Cranfield koju spominje Draper zvala se Frances i bila je kći grofa od Middlesexa, a živjela je na imanju Copt Hall. Udala se za vlasnika imanja Knolea, Richarda Sackvillea i tako se vlasništvo obitelji Copt Hall ("Copthall") povezalo s Knoleom.

Nagađa se da je popis, zajedno s još jednim nekim pronađenim pismima, premješten prilikom izmjene posjeda između dviju lokacija. Arheolozi su također pronašli još dva pismo iz 17. stoljeća, jedno na tavanu, a drugo je bilo ugurano u pukotinu u plafonu.

Primijećeno je da je ovo pismo odnosno 'šoping' lista bila napisana na visokokvalitetnom krpenom papiru koji je bio popularan tijekom sedamnaestog stoljeća, a pronašao ga je volonter Jim Parker. Tijekom restauracije, tim arheologa je prikupio i neke sitne životinjske kosti, vjerojatno ostatke davno zaboravljenog obroka.

- Shvatili smo da je riječ o pismu i na njemu je pisalo nešto što je izgledalo kao rukopis iz sedamnaestog stoljeća - kaže Parker koji se našalio da su mi nakon toga dali nadimak 'Jimdiana Jones' - Neočekivani nalazi otvorit će nove putove za stručnjake - dodao je.

Nakon što su pažljivo uklonjeni iz svog povijesnog skrovišta, dokumenti su premješteni na Sveučilište College u Londonu na daljnju obradu, prenosi The Vintage News.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije