ŽELJEZNIČKA NESREĆA

Prometni stručnjak o strašnoj tragediji kod Novske: Nesreća ukazuje na 4 teška propusta

10.09.2022.
u 11:15

Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa

Što je uzrok teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila kod Novske pokazat će očevid. Prometni stručnjak dr. Željko Marušić za autoportal.hr objasnio je kako strašna nesreća, u kojoj je poginulo troje ljudi, ukazuje na nekoliko teških propusta.

Uz najteži propust strojovođe, koji je prošao kroz crveni signal, upravljački sustav bez sigurnosne redundancije ukazuje na lošu organizaciju u HŽ-u, a kvar teretnog vlaka ukazuje na loše održavanje vlakova i propuste u kontroli, smatra Marušić. 

Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa. Problem je vjerojatno u umoru i činjenici da mnoge strojovođe, uz službeni posao rade i druge, ne odmaraju se kad bi trebali, pa u upravljačku kabinu lokomotive ulaze umorni.

Upravo stoga, ali ne samo zbog toga, nedopustivo je da sigurnosni sustav radi bez sigurnosne redundancije, koja bi trebala uključivati pouzdanu radijsku i mobitelsku vezu upravljačko-sigurnosne službe i strojovođe te mogućnost isključivanja električnog napajanja lokomotive, ističe Marušić, te dodaje da je okidač nesreće bio kvar teretnog vlaka, 'što ukazuje na nekvalitetan i neodgovoran rad u sustavu HŽ-a, loše održavanje i propuste, odnosno nedostatak kontrole'. 

Podsjetimo, putnički vlak br. 2506 naletio je na teretni vlak, između kolodvora Okučani i Novska oko 21,30 sati, a u nesreći su poginule tri osobe, a11 je ozlijeđeno. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage. Vlak 2506 vozio je na relaciji Vinkovci – Novska. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?