Temperature "divljaju"

Proljeće nam već stiglo, a evo kada stižu nove pahulje

vrijeme
17.02.2016.
u 12:47

Proljeće nam je već stiglo, ovo je ožujak u veljači, smatra Majstorović

Jutros nas je u BiH dočekalo nevjerojatnih 17 stupnjeva, a iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavaljuju snijeg za vikend. Građani se već lagano privikavaju na nagle promjene, ali u isto vrijeme svi se pitaju "što se događa s vremenom i kad ćemo imati pravu zimu?".

Kako doznaje Avaz od stručnih sugovornika, sve su prilike da zime neće biti. Zbog ovakvih vremenskih prilika, ili neprilika, samo se pune ambulante i vozila Hitne pomoći.

Za razliku od prethodnih godina, prema riječima liječnika obiteljskih ambulanata, virusi prouzročeni promjenama vremena ove godine više pogađaju radno-aktivno stanovništvo, srednju populaciju koja je dobrog imuniteta, a manje djecu i starije osobe.

- Od početka zime, ako je tako možemo nazvati, izuzetno je povećan broj pacijenata u ambulantama. Građanima savjetujemo da ne smiju zapostavljati pravilnu i bogatu prehranu, unos vitamina, raznih citrusa i limunada. Pri tjelesnim temperaturama do 38 stupnjeva potrebno je koristiti Paracetamol, a čepiće za više temperature, kazala im je doktorica obiteljske medicine.

Inače, infekcije koje su učestale u posljednjem vremenu traju od četiri do sedam dana.
Biometeorološke prilike, s druge strane, poprilično su obećavajuće za dane koji stižu. Iako će temperature i dalje biti iznad prosjeka visoke, južno strujanje će oslabiti, stoga će i tegobe kod osjetljivih osoba biti slabije izražene. 

Građani često kažu "ni zime više nisu kao što su nekad bile", a najpoznatiji umirovljeni bh. klimatolog Željko Majstorović smatra kako klimatske promjene rade svoje, te da "ćemo tek vidjeti što nam dolazi".

On je za Avaz pojasnio kakvo nas to vrijeme očekuje u narednom razdoblju i kad možemo očekivati hladnije dane. Prema njegovim riječima, pad temperature i snijeg za nadolazeći vikend očekuje se samo na planinama, a kako kaže, temperature će u svakom slučaju od idućeg tjedna ići na niže.

- Ove obilne padaline koje su nas obuhvatile proteklih nekoliko dana su posljedica jednog velikog fronta koji je naišao sa sjeverozapada, ali on se okreće tako da nanosi strujanja s jugozapada, tako da je ovo vrijeme koje nam je sada dolazilo iz Mediterana i Sahare. Međutim, taj front odmiče sada prema jugoistoku tako da će narednih dana ipak uslijediti pad temperatura, pojasnio je Majstorović. 

Od čovjeka koji je poznat po tome da ne može bez vremenske prognoze doznaje se da će temperature u narednom razdoblju uglavnom biti iznad prosjeka, a negdje oko 25. veljače doći će do značajnijeg pada, tako da se i u Sarajevu može očekivati nekoliko pahulja snijega. 

- Taj pad temperatura će biti kratkog daha, tako da već prema kraju veljače idemo ponovno u tople dane. Proljeće nam je već stiglo, ovo je ožujak u veljači,  smatra Majstorović. Činjenica je da "divljanje" temperatura postaje učestalije iz godine u godinu. Dok jedni građani, oni koji se griju na struju ili drva, trljaju ruke zbog manjih troškova, meteoropate i starije osobe se bore sa zdravstvenim tegobama. Jedno je sigurno, godišnja doba uskoro će nam ostati samo na kalendarima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Herceg-Bosna-Mostar
Herceg-Bosna-Mostar
08:48 18.02.2016.

Smješan članak. Pa Majstorović nikad nije ništa pogodio. Kad je bio onaj veliki snjeg 2012.g. Majstorović dva dana prije izjavio kako će zima proći bez snjega.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije