Uskoro centri izvrsnosti prirodoslovlja, informatike i robotike u Š. Brijegu i Grudama

Projektima izvrsnosti omogućiti razvoj potencijala svakog djeteta

storyeditor/2023-10-22/Centra_izvrsnosti_u_Sirokom_Brijegu_1_.jpg
23.10.2023.
u 19:05

U školstvu Zapadnohercegovačke županije provodi se vrlo važan i obećavajući projekt koji bi u budućnosti trebao donijeti višestruke rezultate i koristi, piše Večernji list BiH. Riječ je o uspostavi projekta "Put prema izvrsnosti - uspostava centara izvrsnosti u ​Zapadnohercegovačkoj županiji".

Nadareni učenici

Projekt se realizira uz potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. U njegovoj provedbi i izvedbi zatražena je i dobivena pomoć i potpora Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, čiji su predstavnici nedavno boravili u Širokome Brijegu i predstavili projekte. U organizaciji JU Zavod za odgoj i obrazovanje ZHŽ-a i HBŽ-a, čiji je središnji ured u Širokom Brijegu, a podružnica u Livnu, održana je prezentacija Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavljanje projekta "Put prema izvrsnosti - uspostava centara izvrsnosti u ​Zapadnohercegovačkoj županiji". Predstavljanju su nazočili predsjednik Vlade ZHŽ-a Predrag Čović, županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Daniela Perić, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak, ravnatelj Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije Ivan Jurilj, predstavnici Odjela za društvene djelatnosti te ravnatelji škola u Županiji. Uime Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio Ilija Krišto, predsjednik Upravnog vijeća Centra, koji je nazočnima približio način na koji Centar funkcionira, a ravnatelj Centra Ivica Zelić predstavio je projekt uspostave Centra izvrsnosti u ZHŽ-u. Nositelj projekta je Zavod za odgoj i obrazovanje, a partneri su Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Druga osnovna škola Široki Brijeg i Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude.

- Zavod je dobio 50.000 eura od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za projekt uspostave centara. U prvoj fazi će biti obuka za učitelje i nastavnike iz svih škola u ZHŽ-u, za prepoznavanje darovite djece i rad s njima, potom u siječnju obuka za izradu projekata, a od iduće godine ide faza uspostave centara. Trenutačno 37 učenika iz ZHŽ-a i 39 učenika iz HBŽ-a pohađa Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, tako da će oni moći od iduće godine pohađati centre izvrsnosti u ZHŽ-u odnosno HBŽ-u. Pratimo jedne i druge jer je Zavod za odgoj i obrazovanje zajednički za ove dvije županije. U idućoj školskoj godini planiramo uspostaviti centar izvrsnosti prirodoslovlja u Širokom Brijegu i centar izvrsnosti za informatiku i robotiku u Grudama. Uz to, planiramo u svim općinama i gradovima u Županiji uspostavu centara, ravnatelji škola će reći koji su im centri potrebni - poduzetništvo, multimedija, jezici ili nešto drugo, to ćemo još dogovoriti - objašnjava za Večernji list Jadranka Bošnjak, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje ZHŽ-a i HBŽ-a.

Nastava u Splitu

Učenici idu subotom na nastavu u Centar u Split, širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević osigurao im je prijevoz, ići će ukupno 14 subota. Nastava se održava u izvanškolskim programima centara izvrsnosti matematike, prirodoslovlja i novih tehnologija i informatike. Prva obuka učitelja i nastavnika održana je u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu, sudjelovalo je više od 80 učitelja i nastavnika iz 17 škola s područja ZHŽ-a, a predviđen je ciklus od šest obuka, nakon čega slijedi obuka za izradu projekata.

- Projektima izvrsnosti želi se omogućiti razvoj potencijala svakog djeteta, da se prepozna u čemu je ono darovito, za što je nadareno i da se njegovi talenti razvijaju. Imamo primjer Izraela, koji je razvio sustav izvrsnosti, koji ima najviše nobelovaca, ljudi koji su pohađali centre izvrsnosti su na visokim dužnostima, zapravo vode državu. Želimo i mi ulagati u te učenike koji su godinama dosad bili zapostavljeni i zanemareni - kaže ravnateljica Jadranka Bošnjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije