Nezadovoljni cijenom otkupa

Proizvođači malina najavili prosvjede

Maline
02.07.2017.
u 07:00

Proizvođači malina u FBiH već duže vrijeme bore se za što bolju otkupnu cijenu svog proizvoda, naglašavajući maćehinski odnos vlasti i Saveza proizvođača jagodičastog i bobičastog voća. Traže pregovore i najavljuju prosvjede.

Različiti koraci

Iz asocijacije “Zajedno za bh. malinu” poručili su da će tražiti da otkupna cijena maline bude usklađena s cijenom griza na evropskom tržištu na dan isplate preuzete maline. Također je najavljena i mirna prosvjedna šetnja u velikom broju gradova. “U slučaju da ne dođe do objave otkupne cijene maline koja će biti usklađena s cijenom griza na europskom tržištu i to do 7. srpnja, kada je zakazan sastanak radne skupine pri Ministarstvu poljoprivrede u Novom Travniku, Asocijacija će poduzeti nove mjere. Okupit ćemo proizvođače maline iz cijele BiH 7. srpnja i uputiti se u Sarajevo pred zgradu Vlade FBiH”, poručuju iz Asocijacije “Zajedno za bh. malinu”. Udruga otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH najavila je da se finalna “cijena otkupa maline u 2017. može očekivati do 1,50 KM po kilogramu na plantaži proizvođača. U jeku berbe, neki malinari poručuju da će radije pustiti urod da propadne na granama “jer će ta cijena svakako uništiti malinarstvo u FBiH”. Drugi proizvođači voze plod hladnjačarima i nadaju se da će kasnije “milom ili silom” uspjeti postići bolju cijenu. Treći su blokirali hladnjače “pa neka propadnemo i mi i otkupljivači”.

U RS-u bolja situacija

Nermin Grebo, predsjednik Udruge “Sanska malina” kazao je za Faktor da će radije stati s berbom nego dati malinu za 1,5 KM po kg. Prema njihovim procjenama, “ako se radi po pravilima” proizvodnja kilograma maline košta od 2,8 do 3,2 KM. Malinari tvrde da je realna otkupna cijena oko 2,5 KM, a i to “samo da se izvuče ova godina”. Dodao je da beraču plaća 1,5 KM po gajbi u koju stanu 2 kg i da na to treba dodati i troškove prijevoza, uzgoja i ostale troškove koje je nemoguće pokriti od 1,5 KM koliko im nude hladnjačari. S druge strane Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kazao je da malinari u RS-u sasvim normalno beru malinu i dostavljaju hladnjačarima i otkupljivačima. “Cijena je solidna, oko 2,5 KM, a na to imamo i 0,20KM poticaja od Ministarstva”, kazao je Dojčinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije