IT sektor

Programeri ne čekaju na zavodima, potražnja za njima uistinu velika

26.09.2016.
u 11:00

Već nekoliko godina među najtraženijima na tržištu rada, kako u svijetu tako i u BiH, jesu IT (informacijske tehnologije) stručnjaci. Programera na zavodu za zapošljavanje nema. Mogućnosti su velike, od privatnog rada, rada za domaće pa i strane kompanije.

Cijeli svijet je potencijalno tržište.

Mali kapaciteti na fakultetima

Fakulteti u BiH, elektrotehnika i drugi, koji obrazuju mlade u ovom sektoru, ne mogu “izbaciti” dovoljno ljudi koliko tvrtke potražuju, tako da tko god se odluči baviti se ovim pozivom, ima dovoljno mjesta. Potražnja je uistinu velika. Inače, u Bosni i Hercegovini je IT sektor u proteklih pet godina porastao za 72 posto. Procjenjuje se da u ukupnom BDP-u IT sektor godišnje sudjeluje sa 150 milijuna maraka.

Rukovoditelji IT kompanija tvrde kako postoje određene birokratske prepreke u razvoju IT sektora, ali su svjesni da je tako u svakom poslu, tako da to ne smije biti izgovor. Kao najveći izazov ističu potrebu za kvalitetnim obrazovanjem mladih te su u toj oblasti potrebna unapređenja.

Profitabilno zanimanje

- Trebalo bi doći do unapređenja nekog plana i programa, kroz koji studenti prolaze na fakultetu, da se on prilagodi potrebama tržišta u suštini. Studenti uče jako puno stvari, raštrkano im je znanje i interesi na razna polja, ali jako malo imaju specifičnog znanja što je potrebno tržištu, smatraju projekt-menadžeri, dodajući kako nakon edukacije problema za zaposlenje nema.

BiH ima veliki potencijal i kvalitetan kadar, kao i brojne druge prednosti koje je mogu pozicionirati visoko na svjetskom tržištu.

IT sektor može znatno doprinijeti bosanskohercegovačkoj ekonomiji ako se bude ulagalo u popularizaciju i edukaciju.

Nije tajna ni da se u ovoj oblasti može odlično zaraditi, a prednosti su svakako brojne. Od izbora poslodavca, radnog okruženja, pa čak i radnog vremena. Prema magazinu Forbes, informacijske tehnologije su osim medicinskog i financijskog sektora, najprofitabilnija industrijska grana u svijetu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?