Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prodaju bolesnicima jeftinije lijekove koji nisu prošli provjere

Bh. tržište lijekova je pod utjecajem snažnih lobija pa i ne čudi podatak da je za nekoliko godina broj lijekova koji se prometuju u BiH udvostručen
14. svibnja 2014. u 11:23 0 komentara 724 prikaza
lijekovi
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Iako se iz Agencije za lijekove BiH pozivaju na europsku praksu, koja navodno ne predviđa potpunu laboratorijsku kontrolu svake serije lijekova koji se puštaju u promet, činjenica je da je takva obveza propisana državnim Zakonom o lijekovima u BiH, kao i pravilnikom o kontroli lijekova.

Specifikacije lijekova

Kao što smo već objavili, Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH je usvojilo odluku po kojoj se za proizvode koji su bili predmetom kontrole prve serije lijeka vrši samo kontrola vanjskog i unutarnjeg pakiranja bez izvođenja laboratorijskih ispitivanja propisanih u specifikaciji lijeka. Osim što budi sumnju u poštovanje zakonitosti i sadržaj lijekova koje konzumiraju građani u BiH ovakva praksa izravno utječe i na konkurentnost stranih u odnosu na domaće proizvođače. Hoće li se inzistirati na dosljednoj primjeni zakona, trebali bi odgovoriti u državnoj vladi, odnosno Ministarstvu civilnih poslova BiH čija je to nadležnost. Generalni direktor domaće farmaceutske kompanije Farmavita Sabahudin Žujo potvrđuje da praksa dampinških cijena uvoznih lijekova u BiH uzima sve više maha. - U posljednje vrijeme je, iako su cijene esencijalnih lijekova utvrđene federalnom odlukom, u pojedinim županijama u Federaciji BiH postala praksa nezakonito i samoinicijativno snižavati cijene temeljem ponuda nekih proizvođača koji se prvi put pojavljuju na tržištu, za čije lijekove pacijenti nemaju stečene terapijske navike, čija je isporuka često nesigurna, a lijekovi neprovjerenog sadržaja jer Agencija često prilikom prijavljivanja uvoza na seriji provjeri samo usklađenost vanjskog i unutarnjeg pakiranja, a ne analizira parametre kvalitete. Ovakva praksa, također, izravno narušava poslovanje domaćih proizvođača i stavlja u pitanje opstojnost cijelog sustava, jasno ističe i upozorava Sabahudin Žujo. Mnogo toga o odnosu nadležnih institucija prema tržištu lijekova u BiH može se iščitati i iz podatka da udio bosanskohercegovačkih proizvođača u prodaji generičkih lijekova u BiH ne prelazi 28 posto, dok je u susjednim zemljama taj postotak znatno veći.

Esencijalni lijekovi

- Domaća farmaceutska industrija izravno i neizravno zapošljava veliki broj zaposlenika za koje redovito uplaćuje doprinose, čime se pune fondovi zdravstvenog osiguranja iz kojih se financiraju esencijalni lijekovi pa se kao logično nameće da bi domaći proizvođači trebali imati neku vrstu poticaja, što sada nije slučaj, kaže Žujo. Bosanskohercegovačko tržište lijekova je pod utjecajem snažnih lobija pa i ne čudi podatak da je za samo nekoliko godina broj lijekova koji se prometuju u BiH udvostručen.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.