Fadil Novalić

Proces restrukturiranja Agrokora u BiH ide u pozitivnom smjeru

23.01.2018.
u 14:57

Više od godinu dana intenzivno vršimo monitoring aktivnosti vezanih za restrukturiranje grupacije Agrokor u FBiH. Poučeni ranijim iskustvima, vrlo ozbiljno smo pristupili ovom procesu kako bi se osigurala maksimalna moguća zaštita najugroženijih, odnosno dobavljača i zaposlenih – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Premijer podsjeća da ovo nije prvi slučaj ove vrste, a nažalost, kako kaže, vjerojatno ni posljednji. Međutim prvi put se Vlada aktivno uključila i spriječila neželjeni scenarij, kakav se već događao primjerice u Tušu, Merkuru, SCT...

- Od samog početka, posebno smo inzistirali, ne samo u Federaciji BiH, nego i na međudržavnoj razini da nam se prezentiraju planovi restrukturiranja, kao i mjere ublažavanja posljedica po dobavljače i zaposlene. Kao netko tko dolazi iz gospodatrstva, nisam pobornik miješanja države u tržište, ukoliko to nije apsolutno neophodno, odnosno ukoliko efekti intervencija neće biti veći od štete koju takve intervencije generalno mogu učiniti. Poznato vam je također da smo u kritičnom razdoblju uspostavili i pravni okvir za mogućnost intervencije u slučaju potrebe. Intenzivno pratimo razvoj događaja, a vezano za plan restrukturiranja koji je Agrokor pripremio za BiH. Četiri aktivnosti su bile ključne u tom planu: dokapitalizacija Konzuma, prijenos dijela poslovanja na Mercator, zadržavanje radnih mjesta, postizanje dogovora sa dobavljačima – kaže Novalić.

On ističe da je kapital Konzuma sa 24,9 milijuna KM porastao na čak 92,5 milijuna KM, i to dokapitalizacijom od strane Sarajevskog kiseljaka i Ledo d.o.o. Time su, navodi, stvoreni preduvjeti za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora s dobavljačima. Također, već je vidljiva prisutnost Mercatora, na „starim“ poznatim lokacijama, od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva. Od rujna 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Po podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume s grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za preko 40 milijuna, odnosno sa 130 milijuna na 87. 

- U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su svi događaji u BiH pod snažnim utjecajem događaja u Hrvatskoj.  Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najvažnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi suradnja s dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu – naglašava federalni premijer.

Danas su predstavnici Vlade, kako kaže, nastavili dijalog s interesnim stranama i informirali se o aktivnostima i izazovima koji slijede.

- Dogovor interesnih strana nema alternativu i dobavljači, sindikati i predstavnici grupacije Agrokor su nas informirali o rješenjima na terenu. Zadatak Vlade svakako nije da remeti tržišne principe miješanjem u procese restrukturiranja, ali je naša obveza da zaštitimo interesne strane i osiguramo potpuno poštivanje zakona, posebno Zakona o radu i Zakona o financijskom poslovanju – kaže Novalić.

Na pitanje zašto nije aktivirana Uredba, odnosno imenovan povjerenik, Novalić odgovara da je zakonski okvir uspostavljen u kritičnom rfazdoblju početka implementacije procesa restrukturiranja „kako bi nam dao mogućnost intervencije u slučaju potrebe“.

- Nisam zagovornik miješanja države u tržišne procese, sve dok tržišni mehanizmi funkcioniraju. Za sada je dogovor s predstavnicima grupacije poštovan, i oni ispunjavaju svoje obveze. Kada to ne bude slučaj, mi i dalje imamo mogućnosti intervenirati – ističe Novalić.

Kada je u pitanju broj radnika koji su ostali bez posla premijer kaže da moramo imati na umu da trgovačka djelatnost ima sezonski pristup zapošljavanju, ali i da svaki proces restrukturiranja rezultira smanjenjem broja zaposlenih.

- Po informacijama kojima raspolažemo, broj zaposlenih je gotovo identičan broju od početka restrukturiranja. Nakon ovog razdoblja stabilizacije poslovanja, očekujemo pozitivan trend, posebno u Mercatoru. Sindikat trgovine je odigrao značajnu ulogu na zaštiti prava radnika u ovom procesu – zaključuje u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?