Problem s ‘ispuštanjem vjetrova’ nije samo neugodan, može ukazivati na neke bolesti

14.05.2023.
u 13:42

Ne zanemarujte ovaj probavni problem pogotovo ako se javlja učestalije i popraćen je proljevom, povraćanjem, vrućicom ili drugim simptomima bolesti 

Ispuštanje vjetrova rezultat je nakupljanja plinova i balona zraka u crijevima u procesu hranjenja. Normalan su dio rada probavnog sustava, a obično su posljedica gutanja zraka ili razgradnje hrane. Dio zraka koji ne izađe na usta (podrigivanjem), proći će u gastrointestinalni trakt te izaći na analni otvor. Ipak, postoje situacije kada se treba javiti liječniku da se eliminira mogućnost postojanja zdravstvenog problema:  

1. Praćeni su zatvorom 
Razlog može biti prekomjeran unosa vlakana, što uzrokuje nadutost, plinove, grčeve pa i puštanje vjetrova. Vlakna su dobra za probavu, no ako se pretjera ona se nakupljaju u organizmu i talože u crijevima pa ona sporije rade. Pomoći će smanjenje unosa vlakana te puno vode, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. 

 

2. Neprekidni vjetrovi danju i noću 
Gazirana pića bi mogla biti razlog jer time u organizam unosite više zraka i plinova, a kada prolaze kroz probavni sustav uzrokuju i često ispuštanje vjetrova. Vodite dnevnik unosa namirnica i ponesite liječniku kako bi mogao prepoznati što je uzrok ako nisu gazirana pića. 

3. Miris je izrazito neugodan  
Miris nikad nije ugodan, no primijetite li značajnu promjenu i pogoršanje moguće je da vam prehrana sadrži previše sumpora. Njega ima u brokuli, cvjetači, kupusu, češnjaku, luku, jajima, crvenom mesu, hrenu, mahunarkama i vinu. Ostane li ovaj problem duže vrijeme moguće je da se radi o upalnom procesu u crijevima. 

Shutterstock

4. Problemi s probavom 
Vjetrovi praćeni osjećajem boli nakon obroka mogu otkrivati intoleranciju na određene namirnice. Najčešće je u pitanju laktoza, no može biti riječ i o ozbiljnijem problemu poput autoimune bolesti celijakije (intolerancija na gluten) ili sindroma iritabilnog crijeva. 

Moguće bolesti

Pomoć liječnika svakako potražite ako se uz učestale vjetrove pojavljuju gubitak kilograma, proljev, povraćanje, vrućica, dugotrajna nadutost i jaki bolovi u želucu kako bi se isključili čir, bakterije, razne upale ili žučni kamenci uz već spomenuta stanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije