Maturantica Vedrana Živković:

“Problem je što mlade ovdje još uvijek stariji smatraju nekorisnim članovima zajednice”

28.07.2017.
u 10:16

Sa svojih 18 godina želim ostaviti traga u svojem Orašju, s timom od 30 članova Asocijacije srednjoškolaca učiniti puno korisnih akcija kako bismo promijenili stav sredine prema nama i ujedno mladima pokazali da se život ne može svesti samo na izlaske i društvene mreže iako ih ne treba isključiti, ali ne trebaju biti životni moto - kaže nam u jednom dahu Vedrana Živković, maturantica Medicinske škole iz Orašja, voditeljica lokalnog tima ASU BiH Orašje, nakon dvodnevnoga kampa u Orašju. Vedrana je skupa s mentoricom Valerijom Blagojević, predstavnicom ASU BiH, pokrenula projekt kampa u Orašju u kojem su sudjelovali mladi iz desetak bh. gradova te, kao potpora radu u obliku organiziranja umjetničkih radionica, studenti iz Banje Luke (DISK kazalište).

Tim od 30 srednjoškolaca

- Sve je krenulo od poplava 2014. godine kada sam pomagala, kao i brojni volonteri iz Orašja. Tada sam vidjela koliko je moćan timski društveno koristan rad gdje puno toga mogu napraviti mladi - kaže Vedrana puna energije i optimizma te, kao što je svojstveno toj generaciji, puna elana za promjenu sredine nabolje. Tu energiju sredina još dovoljno ne prepoznaje, pa Vedrana sa svojim trideseteročlanim timom iz dviju srednjih škole u Orašju želi potaknuti na promjene stava prema mladima kako bi učinili puno toga korisnog za svoju sredinu. - Problem je i razmišljanje mojih sugrađana jer smatraju nas nekorisnim članovima zajednice. Moraju više poštovati što radimo jer napravili smo niz korisnih ekoloških i sličnih akcija. Orašju je potrebno puno više takvih timova srednjoškolaca - kaže Vedrana. Kamp u Orašju je zapravo produkt Socijalnog dana, jednog od najvećih projekata ASU BiH, kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene za rada mjesta. Taj se dan ranije obilježavao samo u velikim gradovima svijeta, od prošle godine prvi put u BiH, a uz veća središta, Orašje se jedino uvrstilo u taj projekt.

Socijalni dan

Dnevnice se slijevaju u Fond socijalnog dana koji je namijenjen za rad lokalnih timova kao što je oraški. “Kroz oči umjetnosti kao način izražavanja srednjoškolaca” naziv je održanog kampa u Orašju. - U Orašju i Posavini mnogo je talentiranih mladih, ali se ne mogu prezentirati ni pokazati pa šira javnost i ne zna za njih. Planiramo napraviti mural, crtanje po zidovima na umjetnički način te tražimo zid koji bi predstavljao nas mlade, naše poruke, aktivizam i što želimo. Vjerujemo da će nam iz Općine to omogućiti pronalaženjem odgovarajuće površine - poručuju iz lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH Orašje. S kampa u Orašju odaslana je zajednička poruka mladima da se, ako žele napraviti promjene, potrude i puste svoj glas jer mogu postići mnogo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije