Građani više ne strahuju

Problem isporuke plina iz Rusije u BiH riješen

gazprom
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.01.2015.
u 11:10

Mnogi građani strepili su od mogućeg prekida plina i prestanka zagrijavanja njihovih domova

Ograničena isporuka plina prema BiH više nije na snazi. Isporuka je bila ograničena na 913 tisuća metara četvornih, što nije bilo dovoljno za opskrbu Sarajevske županije u vremenu izrazito niskih temperatura pa su Toplane-Sarajevo djelomično počele koristiti loživo ulje mazut kako bi plina bilo dovoljno za potrebe drugih potrošača Sarajevogasa. Mnogi građani strepili su od mogućeg prekida plina i prestanka zagrijavanja njihovih domova. Potrebne dnevne količine tijekom zimskog razdoblja su milijun i 200 tisuća metara kubičnih, a BiH je dobivala 913 tisuća metara kubičnih. - Kontaktirali smo Veleposlanstvo Ruske Federacije, bilo je koordiranih aktivnosti s Energoinvestom, Srbijagasom, ministarstvima, veleposlanstvima...

Zahvala veleposlaniku Rusije

Želimo zahvaliti veleposlaniku Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petru Ivancovu te veleposlaniku u Moskvi Ivanu Barbaliću s kojima smo cijelo vrijeme bili u kontaktu i koji su diplomatskim putevima nastojali pomoći u rješavanju ove situacije, kao i svima koji su nam nastojali pomoći. Energoinvest je potpisao ugovor s Gazprom Exportom o isporuci plina za 2015. godinu, nadamo se da nećemo više imati ovakvih i sličnih problema - izjavio je Mirza Sendijarević, direktor BH-Gasa. Sada je potrebno okrenuti se budućnosti i u BiH izgraditi skladište za plin, a u tom bi projektu morala sudjelovati i država. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?