Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Privatnici u FBiH traže manje kvote za zapošljavanje invalida

09. kolovoza 2018. u 19:15 0 komentara 120 prikaza

Iako je Vlada predložila da poslodavac na svakih 16 djelatnika mora zaposliti jednu osobu s invaliditetom, Udruga poslodavaca Federacije BiH traži da se ta kvota sa 16 podigne na svakog 20. djelatnika, piše Večernji list BiH.

Također traže da se u zakonski okvir unese mogućnost da poslodavci imaju pravo svoju kvotnu obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ispuniti nekom drugom alternativnom kvotom. Te alternativne kvote znače da poslodavci stipendiraju jednog učenika ili studenta s invaliditetom, obavljanje staža ili prakse jednog učenika ili studenta s invaliditetom, ispune obveze kupnjom roba ili usluga od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti zapošljavanja jedne osobe s invaliditetom te sufinanciranjem dijela troškova plaće za osobu s invaliditetom koju se zapošljava u jednom od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prema zakonu koji je trebao na snagu stupiti još lani, privatne ili državne tvrtke na svakoga 16. djelatnika moraju zaposliti najmanje jednu osobu s invaliditetom kako bi onda ostvarile pravo na oslobađanje od posebnog doprinosa za zapošljavanje osobe s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH. Ta mjera donesena je još 2015. godine, i to ju je donijela federalna Vlada, ali se do sada nije, kako tvrde predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, na terenu primjenjivala, zbog čega je na adresu više od 3000 tvrtki stigla opomena pred tužbu. Zapošljavanje osoba s invaliditetom u javnim i privatnim tvrtkama jedna je od obveza koje je BiH, zajedno s dva bh. entiteta i Distriktom Brčko, preuzela u sklopu pregovora o pridruživanju s Europskom unijom i ona će se morati poštovati. Nedavno je zaključeno kako će biti formirana radna skupina u sastavu poslodavaca, vlasti, odnosno Fonda i udruga osoba s invaliditetom, kako bi se napravila jedinstvena evidencija i krenulo u izmjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Vlada se obvezala da će stvoriti zakonski okvir po kojem se omogućava davanje poticaja za zapošljavanje ratnih vojnih invalida s 50 posto i većim invaliditetom. Svaki poslodavac u javnom i privatnom sektoru dužan je na svakog 16. djelatnika zaposliti jednu sobu s invaliditetom. Poslodavci koji provedu ovu zakonsku obvezu oslobođeni su plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poslodavci koji se ne pridržavaju ove zakonske odredbe, dužni su pri isplati mjesečne plaće u Fond uplatiti poseban doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u FBiH za svaku takvu osobu koju su bili dužni zaposliti. Subjekti koji zapošljavaju manje od 16 djelatnika, a nemaju ni jednu zaposlenu osobu s invaliditetom, dužni su svakog mjeseca prilikom isplate plaća u Fond uplaćivati poseban doprinos u visini od 0,5 posto od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih, dok su oni koji zapošljavaju barem jednu osobu s invaliditetom oslobođeni uplate tog doprinosa. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.