NEĆE BITI MONOPOLA

Privatni trgovci pojeftinit će struju u 2015.

'strujaa'
Foto: ''
24.01.2014.
u 09:30

U prvoj fazi doći će do snižavanja cijene električne energije velikim potrošačima, što je i obveza vlasti BiH iz smjernica Europske unije

Potrošači električne energije u Hrvatskoj prošle su godine osjetili što znači dolazak stranih, ali i domaćih trgovaca električnom energijom. Nekoliko kompanija započelo se utrkivati za potrošače nudeći povoljnije usluge. Na sličnom su tragu i vlasti u Federaciji BiH koje će liberalizirati tržište električne energije, čime će federalne elektroprivredne kompanije izgubiti monopol.

Konkurencija

U prvoj fazi doći će do snižavanja cijene električne energije velikim potrošačima, što je i obveza vlasti BiH iz smjernica Europske unije. Elektroprivrede će se naći pod pritiskom konkurencije i potrebom za smanjivanjem broja zaposlenih. Federalni ministar energetike industrije i rudarstva Erdal Trhulj najavljuje da će se uskoro na Vladi pojaviti smjernice koje su rađene zajedno s Federalnom regulatornom agencijom za električnu energiju (FERK) kojim će se označiti ozbiljniji početak restrukturiranja dvaju kompanija.

“Restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća vodit će razdvajanju na proizvodnju, distribuciju i opskrbu je nešto što provodi Europa. Odvajanjem distribucije se stvaraju uvjeti za privatne hidroelektrane, solarne, vjetroelektrane da imaju ravnopravan pristup distributivnoj mreži i svim opskrbljivačima. Na taj način se stvaraju uvjeti za liberaliziranje tržišta električne energije”, objašnjava ministar Trhulj.

Od 7 do 13%

Na taj način se stvaraju uvjeti za dolazak trgovaca električnom energijom. Već sada, osim slovenskog GENI-ja koji opskrbljuje Aluminij, FBiH ima dva domaća opskrbljivača koja još ne mogu početi raditi zbog administrativnih zapreka. - Cijena električne energije za industriju bi se mogla odmah smanjiti od 7 do 13%”, naveo je Trhulj. Po njegovim riječima, i građani sada plaćaju skuplju cijenu električne energije zbog prekobrojnih djelatnika u elektroprivrednim poduzećima. “Razdvajanjem proizvodnje, distribucije i opskrbe pokazat će se da obje kompanije za opskrbu u EP BiH i EP HZ HB neće biti konkurentne s privatnim opskrbljivačima i tu će se pokazati višak radne snage. Tu će se najjasnije vidjeti teret koji plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede”, jasan je Trhulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije