dionica Mostar Sjever -Mostar Jug

Privatne banke daju 500 milijuna KM za Koridor Vc

18.01.2019.
u 10:36

Četiri privatne banke spremne su financirati s ukupno 500 milijuna maraka nastavak gradnje autoputa na Koridoru Vc, točnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara, potvrdio je ovu informaciju za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor "Autocesta FBiH".

Kako piše Avaz, on je inicijator ove ideje, nastale nakon odustajanja od zaduženja kod kineske državne „Exim banke", zbog stavova i poruka iz Bruxellesa.

- Ovim bankama smo predložili ovu ideju i oni su je rado prihvatili. Ovo je prvi put da bi, da kažem, privatne banke kreditirale gradnju Koridora Vc. Cijeli ovaj poslo koordinirat će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). To nam je važno zbog procedura - kaže Terzić.

Ovo je prvi put da bi se „Autoceste FBiH" zadužile kod privatnih banaka, izravnim putem. Za taj posao četiri banke - „UniCredit", "Raiffeisen" „Intesa Sanpalo" i „Sparkasse" - formirale su i konzorcij.

One bi u gradnji Koridora sudjelovale s financijskom injekcijom od 250 milijuna eura (500 milijuna KM), a kako piše Avaz dogovor o takvom načinu financiranja je u završnoj fazi.

"Autoceste FBiH" inače se već godinama zadužuju kod stranih kreditora, poput EBRD-a i Europske investicijske banke (EIB). Ovim načinom financiranja Koridora državna tvrtka ulazi u novi vid osiguravanja potrebnog novca.

- Sada čekamo odgovor. Vjerujemo da će on biti do kraja siječnja. Točnije, čekamo hoće li pristati na našu ponudu da kredit vraćamo uz grace razdoblje od četiri godine i rok otplate od deset godina. S ovim je upoznat i premijer Fadil Novalić, koji je također imao razgovore s čelnicima ovih banaka - kaže Terzić. 

U slučaju da dogovor o kreditu bude postignut, kamata bi navodno bila slična onoj uz koju se zadužuje kod EBRD-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije