Rješavanje krize

Pritisak za izbornu reformu u Sarajevu i Bruxellesu

14.03.2022.
u 21:58

Josep Borrell želi poslati poruku da zemlje jugoistoka Europe pripadaju EU

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell posjetit će jugoistok Europe, uključujući Bosnu i Hercegovinu, nakon porasta napetosti izazvanih ratom u Ukrajini te ocjena kako bi se ove nestabilnosti mogle preliti u ovu regiju, piše Večernji list BiH.

Istodobno će se pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta u Bruxellesu održati saslušanje na kojemu će govoriti predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, trojica članova BiH Predsjedništva, ali i visoki predstavnik Christian Schmidt te posebni izaslanik EU-a u BiH Johann Sattler.

Stranci podupiru dogovor

Danas su o stanju u BiH iza zatvorenih vrata govorili voditelj Izaslanstva EU-a za odnose s BiH Johann Sattler i visoki predstavnik Christian Schmidt. U utorak će, također na sastankom zatvorenom za javnost, govoriti povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi. Ususret odlasku u Bruxelles, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako u BiH ne postoji prijetnja izbijanja nasilja i rata ističući da se većina političara ponaša odgovorno.

“Hrvatski predstavnici vode politiku da nam se nikada više to ne dogodi. Moram priznati da i političari iz reda drugih dvaju naroda krajnje odgovorno pristupaju u vremenu u kojem se nalazimo kako se ne bi izazvao novi prijepor”, rekao je Čović. On je izrazio očekivanje da će političari i predstavnici vlasti shvatiti kako moraju ubrzati reforme da bi se BiH što prije našla u zajednici europskih zemalja te time izbjegla nove nestabilnosti.

“Nadam se da ćemo što prije dobiti kandidacijski status te da će nas to natjerati da rješavamo probleme ovdje u BiH”, rekao je Čović. On je izrazio sumnju da će BiH po hitnoj proceduri biti primljena u Europsku uniju. “To su razmišljanja zbog ukrajinske krize. No, realnost je nešto drugo. Mi danas moramo znati da moramo sami rješavati svoje probleme”, dodao je.

Po njemu, najvažnija na tome popisu prioriteta je izmjena Izbornog zakona. “Ovaj prostor je europski prostor. BiH ima svoje mjesto u Europskoj uniji. BiH se do sada trebalo otvoriti kandidacijski status i ta perspektiva integracijskog procesa. Važno je da napravimo iskorak oko Izbornog zakona i uvjeta koje smo dobili prije izvjesnog vremena”, istaknuo je. Čović tvrdi da međunarodna zajednica snažno podupire postizanje dogovora o toj reformi.

“Oni se vesele našem dogovoru i svi su svjesni da to moramo riješiti jer nemamo preduvjeta za organiziranje izbornog procesa. A svi ga želimo. Međutim, bit je da to neće učiniti međunarodna zajednica. Mi to moramo uraditi”, smatra predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko istaknula je kako budućnost i sigurnost BiH ovisi isključivo o njezinom narodu i političarima koji odlučuju u zemlji. Iako brojni domaći i europski dužnosnici zagovaraju ubrzan put kandidatskog statusa BiH, Zovko je istaknula kako su “želje jedno, ali realnost je drukčija”.

“Sve ono što Bosna i Hercegovina zna da mora ispuniti i dalje ostaje prioritet. Aplikacije za kandidatski status koje su nedavno predale i Ukrajina, Moldavija i Gruzija poslane su Komisiji na razmatranje. Oni će također dobiti upitnik kao što ga je dobila i BiH”, objasnila je ona.

Ništa od hitne procedure

Po njezinim riječima, BiH ima postavljenih 14 uvjeta koje treba ispuniti da bi dobila kandidacijski status, što se, kako navodi, za sada ne mijenja. Zovko je ponovila da Europska unija želi mirnu Bosnu i Hercegovinu, bez unutarnjih i vanjskih sukoba, spremnu ispuniti sve reforme, ali isto tako i zemlju koja neće imati nesuglasice oko pitanja želi li uopće biti dio te europske zajednice.

“Svaka zemlja mora zadovoljiti kriterije. Europska unija sigurno neće dopustiti ulazak zemljama koje imaju bilateralne sukobe i koje ne odašilju poruke u skladu s europskim načelima”, ocijenila je Zovko. Iz međunarodne zajednice i europskih institucija još odavno poručuju kako je dogovor o reformama i europskom putu Bosne i Hercegovine isključivo na domaćim liderima.

“Građani žele funkcionalnu, demokratsku i prosperitetnu zemlju. Stoga se domaći lideri trebaju hitno angažirati na reformama koje BiH vode k EU”, istaknuo je glasnogovornik Izaslanstva EU-a i Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Ferdinand Koenig. Dodao je kako je dolazak dodatnog kontingenta EUFOR-a znak jasne potpore BiH i njezinoj stabilnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?