nastavak diplomatske ofanzive međunarodne zajednice

Pritisak SAD-a i EU-a da se lideri dogovore oko Izbornoga zakona

14.11.2021.
u 21:00

O važnosti ove faze ofenzive dovoljno govori podatak kako će se idućeg tjedna u BiH naći savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, ali i Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a i posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, te Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove.

Tjedan koji je pred nama donosi novu fazu diplomatske ofenzive Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije; fazu u kojoj će se ovaj put od stranaka tražiti očitovanje o konkretnim prijedlozima za promjenu Izbornoga zakona, postizanje najmanjeg zajedničkog nazivnika oko kojega se mogu okupiti ključne stranke te u konačnici stvaranje pretpostavki za dovoljan broj ruku koje će potvrditi promjenu izbornoga zakonodavstva u Parlamentarnoj skupštini BiH, piše Večernji list BiH.

O važnosti ove faze ofenzive dovoljno govori podatak kako će se idućeg tjedna u BiH naći savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, ali i Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a i posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, te Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove.

Svi oni pred sobom će imati jasnu misiju - pokušati dobiti odgovor od političkih stranaka i lidera o tome što je prihvatljivo u kontekstu promjene Izbornoga zakona, oko čega bi se i dalje trebali nastaviti pregovori, a sve to temeljem činjenice da se u prethodnoj rundi pregovora na stolu našlo nekoliko prijedloga.

Rješenje u paketu

Oko promjene Izbornoga zakona, pitanje Predsjedništva BiH i domova naroda otvorilo se zajedno prošlog puta u razgovorima kako bi se pokušalo kompromisom i dogovorom lidera te zajedničkim rješenjem promijeniti neuralgične točke domaćeg Izbornoga zakona - točke koje su do sada onemogućavale legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. U međuvremenu i domaće političke stranke vrše pripreme za ovaj nastavak pregovora, a o tomu svjedoče i učestali sastanci stranaka Hrvatskog narodnog sabora, ali i nedavno okupljanje predstavnika bošnjačkih oporbenih stranaka. Koncept pregovora koji se očekuju idućeg tjedna bit će sličan već viđenom u prvoj fazi ove diplomatske ofenzive, razgovorima sa strankama i liderima u pokušaju da se stvore pretpostavke za završni sastanak na kojemu će se sudionici odrediti o prihvatljivim točkama za promjenu Izbornog zakona. Kada je riječ o početnim pozicijama, one su jasne - za hrvatsku je stranu iznimno važno nastaviti započeto kroz mostarski sporazum, a koji je bio veliki uspjeh medijacije, prije svih, predstavnika SAD-a i EU-a. Njime su predstavnici HDZ-a i SDA dogovorili promjenu Izbornog zakona tako da se osigura legitimno predstavljanje. Dodatni vjetar u leđa legitimnim zahtjevima Hrvata daju i izjave koje su se mogle čuti posljednjih dana. Daytonski mirovini sporazum kao okvir tako je ključna poruka koja ovih dana dolazi od predstavnika američke administracije. Poruka o važnosti daytonskog okvira dobiva na značaju u BiH upravo zbog činjenice da su na taj način kreatori sporazuma potvrdili kako namjeravaju ustrajati u njegovoj provedbi. A samim time i onim ustavnim načelima koja su jasno naznačena u Daytonu, a dio koji posebno zanima Hrvate u BiH odnosi na se na konstitutivnost naroda. Hrvatski politički predstavnici zbog toga su ohrabreni porukama koje mogu čuti od američkih dužnosnika, svjesni da je daytonski ustavni koncept zemlje jamac konstitutivnosti, a samim time i omogućavanja načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u onim institucijama koje su upravo u daytonskom Ustavu određene za predstavljanje naroda, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

Pozivi na dijalog

Ipak, kako bi se rješenja konačno postiglo u ovoj godini, prije početka izborne 2022., što je i cilj Amerike i Europe, bit će potrebna volja i umijeće, ali i spremnost na dijalog. U tom procesu od iznimne će važnosti biti uloga savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta koji dolazi u BiH kako bi potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog i pronađu najbolja rješenja kako bi BiH krenula naprijed. Važnost dogovora nedavno je naglasio i posebni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar. - Mi ne volimo nametati rješenja, mi volimo rješenja koja se postižu kroz dijalog i politički kompromis. To se odnosi na sve kako bi BiH uspjela ispuniti svoje povijesno nasljeđe, tj. ona mora biti mjesto gdje će se svi osjećati ugodno - Srbi, Bošnjaci i Hrvati te svi u ovoj zemlji - poruka je koju je Escobar uputio u intervjuu koji je dao za BHRT. A upravo ta poruka srž je rješenja problema u BiH - dogovor pod medijacijom međunarodne zajednice, odnosno SAD-a i EU-a, a koji će uvažavati posebnosti te postizanje takvog rješenja koje će osigurati jasan integracijski put BiH u Europsku uniju. •

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miran11
22:51 14.11.2021.

bošnjaci NAMJERNO blokiraju,,,,,,,,,,,,,,treba BOJKOTIRATI IZBORE

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?