Proces ide sporo

"Pristup NATO paktu postaje neka vrsta Sejdić-Finci slučaja"

nato
N1
06.05.2016.
u 21:52

Više nema ni šanse ni nade da Bosni i Hercegovini u srpnju bude aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO. Usprkos tome, ministar vanjskih poslova ne smatra da će zemlja će ostati izolirana u odnosu na regiju. 

Krajem godine pojedini bh. dužnosnici i član Predsjedništva Dragan Čović govorili su da bi MAP mogao biti aktiviran na srpanjskom NATO summitu, javlja N1. 

“Mi nećemo dobiti aktivaciju u Varšavi, to već svi znaju, okolnosti su poznate i to uopće nije tema na idućem summitu. Mi doduše očekujemo određene poruke koje bi trebale biti ohrabrujuće jer je jedan dio reformi urađen jer je BiH potvrdila se kao partner NATO-u. U Afganistanu smo od prvog dana i dalje smo tamo, član smo svjetske koalicije za borbu protiv terorizma tako da taj naš partnerski odnos očekujem da se potvrdi u Varšavi”, kaže Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, uvjet za aktivaciju MAP-a je i registracija perspektivne nepokretne vojne imovine. Radimo predano i posvećeno – kažu iz Ministarstva obrane, ali da je proces opterećen politikom i brojim zakonodavnim preprekama.

“Radi se o 63. lokacije. Mi smo preko našeg Pravobraniteljstva BiH uknjižili 24 i završili procese, ali su sve na području Federacije BiH nismo još uvijek uknjižili nijednu imovinu, odnosno lokaciju na području Republike Srpske. To pokazuju puno funkcionalnost ili neharmoniziranost određenih zakonskih rješenja u BiH”, smatra Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

"Taj proces ide sporo, to je pitanje koje nas opterećuje i koje na neki način iz mog kuta postaje neka vrsta Sejdić i Finci slučaja za NATO integracije", dodaje Crnadak.

Službena politika Republike Srpske i dalje je stava da je prije aktivacije Akcijskog plana rano govoriti o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više je puta kazao kako će to pitanje, kada za to dođe vrijeme, referendumsko pitanje za građane Republike Srpske.

Bivši ministar obrane, sadašnji savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Selmo Cikotić kaže da je u vezi ovog pitanja neophodan konsenzus i odgovornost.

"Ja mislim da mi u BiH na određen način imamo nastavak određenih ratnih politika i nemamo baš potpun konsenzus. Mislim da smo prije deset godina imali jasniju sliku u odnosu na članstvo BiH u NATO-u".

Visoki predstavnik Valentin Inzko jučer je pred Vijećem sigurnosti UN-a pohvalio dosadašnje napore na uknjižbi vojne imovine na državu i pozvao nadležne u Republici Srpskoj da to omoguće i na teritoriji ovog entiteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?