Blagdan sv. Jakova

Priprema se velika proslava stoljetnoga zaštitnika župe

Međugorje-info.com
24.07.2017.
u 10:12


Blagdan svetoga Jakova, zaštitnika župe Međugorje, bit će sutra, 25. srpnja, svečano proslavljen u tom poznatom marijanskom hodočasničkom mjestu, u svjetski poznatoj župi.
Procesija s kipom
Svečanost proslave zaštitnika međugorske župe počinje tradicionalno procesijom od crkve do župnoga Gaja gdje se tradicionalno slavi misno slavlje. Tijekom nošenja kipa svetoga Jakova pjevaju se litanije.
Svečano misno slavlje u utorak u 11 sati u župnom Gaju predvodit će fra Ivan Landeka, bivši dugogodišnji međugorski župnik, sada župnik župe Posuški Gradac. Bez sumnje, čovjek koji najviše toga zna o Međugorju i međugorskim događanjima.
Toga dana svete mise u župnoj crkvi bit će u 7, 8, 11 i 19 sati. Ove će godine kip sv. Jakova u procesiji nositi članovi Zajednice “Milosrdni Otac”.
Kako je taj dan ujedno i 25. u mjesecu, od 22 sata je redovito euharistijsko klanjanje, nakon čega će Presveti Oltarski Sakrament biti izložen u crkvi do 7 sati ujutro.
Za tu se proslavu međugorski župljani pripravljaju devetnicom.
Molitveni program počinje kao i redovito molitvom krunice na vanjskom oltaru u 18 sati i nastavlja se svetom misom u 19 sati. Krunicu tijekom tih dana predmole međugorski župljani.
Međugorska župa utemeljena je 1892. godine i stavljena pod zaštitu svetoga Jakova apostola. Te je godine sagrađena i župna kuća, a samo pet godina poslije, tj. 1897. godine, trudom župnika i mještana, sagrađena je župna crkva.
Milijuni hodočasnika
Iako je za ono vrijeme bila prostrana i lijepa, trusan teren na kojem je sagrađena s vremenom je oštetio njezinu nosivost te je bilo neizbježno graditi novu crkvu. Izgradnja sadašnje župne crkve započinje 1934. godine, a završava 1969.
Župa je živjela uobičajenim životom sve do ljeta 1981. godine, kada ovo mjesto i crkva postaju središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika i štovatelja Kraljice Mira. Do sada ih je međugorsku župu posjetilo više od 40 milijuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?