snježno nevrijeme

Pripadnici GSS-a i vatrogasci spašavali zametene putnike na Blidinjskom jezeru

14.03.2019.
u 14:30

Nevrijeme koje je početkom tjedna zahvatilo dio Bosne i Hercegovine ponovno je zadavalo velike probleme vozačima. Zbog određenog broja njih intervenirali su i pripadnici GSS-a te vatrogasci. Naime, dva pripadnika HGSS-a Posušje te vatrogasci iz Jablanice spašavali su putnike iz zametenih osobnih vozila iz snježnih nanosa i velikog snježnog nevremena na Blidinju. Automobili su se nalazili uz cestu koja prolazi uz Blidinjsko jezero, a u njima je bilo i male djece. Prema riječima Filipa Bage, pročelnika HGSS-a Posušje, koji je uz kolegu Marija Čuturu sudjelovao u ovoj akciji, dva vozila su se nalazila u težoj situaciji.

Brza akcija

“Tu je najveći posao odradio čovjek koji je došao s ralicom i oslobodio prvo vozilo, nakon čega su se i ostali mogli polako kretati”, kaže Bago. Ističe kako su prvi na mjesto događaja stigli vatrogasci, koji su uputili poziv pripadnicima GSS-a. Riječ je o uobičajenoj proceduri kod ovakvih situacija. “Srećom, sve je dobro prošlo, vozila i putnici su iz zametene ceste oslobođeni u kratkom roku te su se svi sretno zaputili kućama”, poručio je Bago. Ističe kako intervencije pripadnika GSS-a nisu česte na ovoj prometnici jer većina vozača poštuje upute, a kada i dođe do zastoja, tada češće zovu službu za čišćenje prometnica. Međutim, pripadnici GSS-a tijekom cijele godine imaju pune ruke posla jer spašavaju ljude diljem Bosne i Hercegovine. Filip Bago, pročelnik HGSS-a Posušje, vodio je akciju spašavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s Čvrsnice u subotu. Riječ je o zahtjevnoj višesatnoj akciji u kojoj je tim od petnaest spasilaca s Pločnog, najvišeg vrha Hercegovine spuštao vojnika koji se nalazio u lošoj zdravstvenoj situaciji.

Spašavanje vojnika

Podsjetimo, vojniku je pozlilo u petak te su ga s Pločnog najprije pokušavali evakuirati pripadnici Oružanih snaga helikopterom, međutim, zbog vremenskih uvjeta letjelica nije mogla doći do vojnika te se od ove akcije odustalo. Nakon toga su iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uputili poziv GSS-u.

Zahvaljujući profesionalnosti spasioca GSS-a, vojnik je u subotu spašen te hospitaliziran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar zbog daljnjih pretraga. Budući da je HGSS Posušje dio GSS-a u BiH, spasioci iz Posušja redovito su na akcijama spašavanja diljem Bosne i Hercegovine. “U prosjeku imamo 2 - 3 akcije spašavanja mjesečno. U ljetnom razdoblju bilježimo nešto više potraga, iako ih ima i u zimskom”, objašnjava Bago.

Ističe kako sve gorske službe spašavanja u Zapadnohercegovačkoj županiji imaju sporazum s Civilnom zaštitom ZHŽ-a i općinskim civilnim zaštitama koje im pomažu u obukama i nabavi potrebnih materijala za spašavanje.

Na pitanje koliko su za sudjelovanje u gorskoj službi spašavanja zainteresirani mladi, Bago navodi kako zanimanje postoji, ali je obuka za spasioca duga i teška. “Svi tečajevi i obuke koje treba proći da bi se dobila značka pripadnika gorske službe spašavanja traju dulje od dvije godine i teški su, ne može ih svatko proći. Isto tako, najveći broj mladih nema vremena za sve te obuke. Mnogo ih krene pa odustane”, zaključio je Bago.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?