Gradske vlasti u Ljubuškom predstavile plan

Prioritet obnova obrazovnih ustanova i pomoć učenicima

04.04.2022.
u 16:38

Školska problematika u Ljubuškom bila je aktualna na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog. Šest točaka dnevnog reda bilo je posvećeno radu škola, dviju srednjih, triju osnovnih i glazbene škole, piše Večernji list BiH. Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić osvrnuo se na aktivnosti koje su Gradska uprava i Županija provodili i provode u ljubuškim školama.

Velike investicije

- Prije nekoliko godina imali smo veliku investiciju na zgradi Gimnazije, gdje je obnovljeno prizemlje i prvi kat, ovih dana počele su izmjene svih otvora na SSŠ Ruđera Boškovića, koje financiraju zajednički Grad Ljubuški i ZHŽ, a dobili smo i sredstava od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Mi, kao Grad, prijavili smo se prema federalnom Fondu za zaštitu okoliša i tu smo prošli na jednom projektu gdje bi trebalo raditi ugradnju toplinskih crpki, odnosno izmjenu sustava grijanja u SSŠ Ruđera Boškovića, koja je također ogromna investicija, iznad 250.000 KM. U konačnici, trebalo bi se raditi i pročelje na SSŠ Ruđera Boškovića, tako da nam je u planu da do početka nove školske godine u rujnu bude završena i izmjena svih otvora, sustava grijanja te se nadamo da ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju za pročelje. Što se tiče naših osnovnih škola, također ih pratimo s investicijama, počevši od izmjene krova na školi u Klobuku, uvođenjem interneta, kamera i svih drugih materijalnih stvari za koje se osnovne škole obrate prema Gradskoj upravi - rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.
Podsjetio je kako je u ovoj školskoj godini Županija osigurala besplatne udžbenike za prvih devet razreda, da su zajednički Grad Ljubuški i Županija osigurali besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola te da je Grad osigurao besplatne bilježnice i osnovni školski pribor za učenike osnovnih škola. Vijećnica Mirela Čuvalo zaključila je da svoje pitanje, iako je izravno vezano uz škole, ne postavlja kad su na dnevnom redu bila izvješća o radu i programi rada škola, nego na aktualnom satu.

Izdaci za škole

- Čitajući ova izvješća i informacije, mogu se primijetiti dvije stvari: opadanje broja učenika i problem materijalne opremljenosti škola, posebice srednjih, Gimnazije i SSŠ. Dojam je da su osnovne škole bolje opremljene, što je pohvala Gradu jer je Grad osnivač osnovnih škola. Ono što muči srednjoškolce i što je mana u 21. stoljeću je nedostatak kabinetske nastave i radionica - rekla je, uz ostalo, Čuvalo.
U proračunu Grada Ljubuškog za 2022. godinu u rashodima su predviđeni izdaci za škole u iznosu od 345.000 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije