sarajevo

Primopredaja Projekta o poboljšanju sigurnosti na lokacijama skladišta oružja

dsgfdg
Foto: FENA
26.01.2017.
u 12:13

 Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i Misija OESS-a u BiH upriličili su danas u Domu Oružanih snaga BiH ceremoniju primopredaje Projekta za poboljšanje sigurnosti na lokacijama skladišta oružja i municije u BiH (SECUP) i pokretanja novog projekta za poboljšanje vjeta skladišta oružja i municije, sistema zaštite od požara i jačanje kapaciteta Oružanih snaga (OS) BiH za kontrolu municije (SAFE-UP).

Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore istakao je da je uspjeh SECUP-a postignut zajedničkim radom međunarodne zajednice i Ministarstva obrane BiH te odao priznanje EUFOR-u koji je pružio izuzetnu pomoć, osiguravši krucijalnu stručnu i tehničku podršku implementaciji projekta. Dodao je da je UNDP  bio od ogromnog značaja, jer je preuzeo instalaciju Sistema za otkrivanje provalnika (IDS sistem) na dvije odabrane lokacije skladišta naoružanja.

Zahvalio je i državama donatorima, a to su Švicarska, Njemačka, Norveška, Velika Britanija, Danska, Turska, Češka Republika i Lihtenštajn, čiji su velikodušni financijski doprinosi od 1,53 milijuna eura, omogućili da se ovim projektom u značajnoj mjeri poveća sigurnost vojnika i građana BiH.

- Do 2011. godine, stanje o pitanju ukupne sigurnosti na lokacijama skladišta municije i naoružanja u BiH bilo je alarmantno. Nastavak destabilizacije uskladištene municije, koja je većim dijelom stara više od 25 godina, mogao je dovesti do ozbiljnih gubitaka ljudskih života i razornih posljedica po okolinu i ekonomiju- zaključio je Moore.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istakla je da ovim svečanim činom BiH službeno preuzima na dalju upotrebu projekt SECUP-a sa svim svojim dostignućima te započinje samostalno upravljanje tehničkom opremom na četiri skladišne lokacije naoružanja i streljiva čime se jačaju kapaciteti za uspostavljanje kompletnog upravljanja životnog ciklusa nad naoružanjem, streljivom i minsko- eksplozivnim sredstvima (NSiMES).

Realizacijom Projekta SECUP BiH, dodala je Pendeš,  uspjeli su da na skladišnim lokacijama naoružanja "TBT" Visoko i "Rabić" Derventa te streljiva "Kula" Mrkonjić- Grad i "Krupa" Hadžići, ugrade savremenu opremu za nadzor i poboljšaju infrastrukturu na lokacijama i u objektima u kojima se skladište materijalna sredstva, pri tome primjenjujući savremene standarde u okviru upravljanja životnim ciklusom NSiMES-a.

- Kako još  postoji potreba za unapređenjem sigurnosti skladišta, projekt SECUP će biti nastavljen  implementacijom projekta SAFE-UP za koji se nadam da će biti jednako uspješan kao projekt SECUP BiH - naglasila je.

Ministrica Pendeš je pojasnila da je projekt SAFE UP BiH iniciran na zahtjev MOBiH radi unapređenja sigurnosti u skladištima streljiva te sigurnosti u obliku zaštite od požara i poboljšanja protupožarnih kapaciteta na svim perspektivnim lokacijama i centralnoj laboratoriji za streljivo u Doboju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?