Courtney Chubb

Primjenom novih energijskih zakona građani FBiH će moći uticati na svoju potrošnju i troškove

04.10.2022.
u 11:22

Chubb objašnjava što za građane znači donošenje navedenih zakona govoreći da će građani imati i bolje mogućnosti da proizvode električnu energiju uz značajno skraćivanje broja potrebnih dozvola za izgradnju solarnih i vjetroelektrana.

U svjetlu energetske krize u svijetu važno je da što prije oba doma Federalnog parlamenta usvoje set novih zakona iz energetskog sektora jer će građani, između ostalog, imati veća prava i mogućnost da utječu na svoju potrošnju i troškove energije  - izjavila je direktorica misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Courtney Chubb u intervjuu za Fenu.

USAID Energy Policy Activity (USAID EPA) je sudjelovao u pripremi novih zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, zakona o električnoj energiji FBiH, zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koji se trenutno u vidu nacrta nalaze u javnoj raspravi. Nakon toga, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izradit će prijedloge zakona, koje je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta FBiH kako bi mogli stupiti na snagu.

Tim povodom, Chubb objašnjava što za građane znači donošenje navedenih zakona govoreći da će građani imati i bolje mogućnosti da proizvode električnu energiju uz značajno skraćivanje broja potrebnih dozvola za izgradnju solarnih i vjetroelektrana.

- Jedna od stvari koja do sada nije postojala jeste obveza da građani moraju biti informirani o mjerama koje mogu poduzeti kako im ne bi bila isključena električna energija, poput savjeta, obročnog plaćanja i drugo. U cjelini novi zakoni će osigurati unapređenje rada cijelog energetskog sektora u Federaciji, olakšati investiranje i podstaći korištenje obnovljivih izvora što će u konačnici poboljšati sigurnost opskrbe– istaknula je Chubb.

USAID EPA je sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije proveo detaljnu analizu pravnog okvira za investiranje u izgradnju energetske infrastrukture u Federaciji te identificirao pravne i druge prepreke s kojima se susreću investitori u svim oblastima koje su značajne za izdavanje dozvola.

Te analize rezultirale su preporukama za izmjene zakonskog okvira koje vode ka unapređenju investicijskog okruženja u Federaciji.

Kada je u pitanju sektor električne energije, navedene analize, kaže Chubb, ukazale su na to da je u cilju poboljšanja investicijskog okruženja potrebno znatno smanjiti administrativno opterećenje investitora, pojednostaviti postupke izdavanja svih dozvola te naročito osigurati pojednostavljene procedure za izgradnju proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

- Iz tog razloga u Nacrtu zakona o električnoj energiji FBiH sadržane su odredbe kojima se pojednostavljuje postupak ishođenja dozvola za izgradnju proizvodnih objekata, pa je tako na primjer predviđeno oslobađanje od obveze pribavljanja energetske dozvole – za objekte koji koriste koriste obnovljive izvore energije (izuzev hidroelektrana). Ovim se značajno olakšava postupak ishođenja dozvola i naročito stimulira izgradnja manjih solarnih elektrana i vjetroelektrana koje realiziraju građani – rekla je Chubb.

Pored navedenog, uvodi se i pojednostavljena procedura priključenja proizvodnih objekata koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora koji se koriste za vlastite potrebe krajnjih kupaca.

- Naročito je važno istaći da novi zakon slijedi najbolju međunarodnu praksu i uvodi sistem certificiranja ovlaštenih instalatera malih solarnih elektrana i vjetroelektrana. Ovlašteni instalateri obavljat će sve poslove vezane uz instalaciju i puštanje u rad ove vrste objekata čime građani više neće morati da komuniciraju sa većim brojem subjekata – naglasila je Chubb.

U skladu sa novim propisima Europske unije Federacija BiH je donošenjem seta novih energijskih zakona krenula u reformske procese reguliranja energetskog sektora na način da se omogućuje svim sudionicima i građanima da budu sudionici u proizvodnji električne enegije, a ne samo potrošnje.

- Poseban naglasak novih EU propisa stavljen je na jačanje prava krajnjih kupaca koji ne smiju biti stavljeni u nepovoljan položaj uslijed procesa tranzicije. Konkretno EU traži uspostavljanje tržišta koje funkcionira na principima konkurentnosti, ravnopravnog tržišnog natjecanja i transparentnosti- navodi Chubb.

EU propisi nalažu da je potrebno olakšati investiranje i omogućiti lakšu i bržu izgradnju novih elektrana kako bi se postigli utvrđeni klimatski i energetski ciljevi. 

- S tim u vezi novi set zakona preuzima odredbe koje ispunjavaju gotovo sve navedene ciljeve. Upotreba obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i sigurnost snabdijevanja definisani su kao primarni ciljevi vođenja ukupne energetske politike, a svi sudionici u sektoru energije dobili zadatak da rade na ispunjenju ovih ciljeva. Novi zakoni će također unaprijediti poslovanje u sektoru na tržišnim principima, donijeti veći stupanj transparentnosti, uvesti nova prava za krajnje kupce, unaprijediti rad i neovisnost regulatorne komisije, te omogućiti bolji nadzor svih subjekata u sektoru. Konačno, važno je istaći i da će se primjenom novih zakona naglasiti obveza energetskog sektora u cijelosti da brine i o zaštiti okoliša a sve u cilju sprječavanja klimatskih promjena – objasnila je Chubb. 

Pored ova tri zakona USAID smatra da je važno da se donesu i izmjene i dopune Zakona o energetskoj efikasnosti.

- USAID je pripremio amandmane na Zakon kojim se nudi rješenje kako financirati mjere energetske efikasnosti u BiH, odnosno, kako pomoći građanima da plate toplotnu izolaciju, nove prozore, poboljšane sisteme grijanja i druge mjere energetske efikasnosti u svojim kućama i stanovima. Obzirom na veoma izazovan zimski period koji nam predstoji implementacija mjera energetske efikasnosti u većem obimu donijet će nova radna mjesta, stimulisati ekonomiju i unaprijediti energetsku sigurnost – poručila je u intervjuu za Fenu Chubb.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije