Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Priliv migranata može dovesti do narušavanja sigurnosne situacije u Federaciji

26. veljače 2020. u 12:53 0 komentara 114 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U Ljubuškom je održan redoviti sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih Komesara, odnosno Direktora županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na održanom sastanku razmatrana je Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za 2019. godinu, te Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za siječanj 2020. godine, kao i dostignuta razina rada policije u svim segmentima rada u F BiH, s naglaskom na migrantsku krizu u BiH, rad policije u Federaciji BiH i druga aktualna pitanja u vezi s radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH, priopćila je Federalna uprava po9licije. 

Promatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području Federacije BiH, a prema statističkim podacima županmijskih ministarstva unutarnjih poslova kao i podacima Federalne uprave policije koji su prezentirani po segmentima za izvještajno razdoblje 2019. godine, a u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, karakterizira se smanjenje broja izvršenih kaznenih djela za 195 (ili 1,21%), broj prometnih nesreća za 1.722 (ili 6,64%), broj napada na ovlaštene službene osobe koji je manji za 15 (ili 16,30%), dok je povećan broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 418 (ili 2,80%).

Izneseni su statistički pokazatelji i za siječanj 2020. godine u odnosu na siječanbj 2019. godine, te je evidentno povećanje broja izvršenih kaznenih djela za 116 (ili 9,30%), broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 36 (ili 3,65%), broj prometnih nesreća za 18 (ili 0,94%), dok je smanjen broj napada na ovlaštene službene osobe koji je manji za 2 (ili 28,57%) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Kada je riječ o stanju sigurnosti na području FBiH, a koja se definira kroz iskazane parametre za određene oblasti koji su navedeni u informaciji o stanju sigurnosti, a isti su napravljeni na temelju podataka Federalne uprave policije i Županijskih ministarstava unutarnjih poslova, stanje sigurnosti u FBIH može se definirati zadovoljavajuće, s tim da je migrantska kriza i dalje jedna od neizostavnih prioriteta sigurnosnih agencija i drugih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, na sastanku je stavljen naglasak na problematiku migracija, te je naglašeno da je protekla 2019. godina bila u znaku migrantske krize zbog velikog priliva i boravka migranata na područjima USŽ, SŽ I TŽ.  

Prilivom velikog broja migranata na području Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do narušavanja sigurnosne situacije, koja se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tučnjava, nasilničkog ponašanja na područjima gore navedenih županija. 

Migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava, pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažni identitete koji je teško provjeriti obzirom da se provjere vrše isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a isti uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom kao što je Irak, Sirija i Afganistan. 

Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije obzirom da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata vrši uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela, istaknuo je Zamjenik direktora FUP-e, Ensad Korman.

Pored navedenog na sastanku je napravljen osvrt na značajnije operativne akcije i aktivnosti koje su bile u predmet zanimanja javnosti u prehodnom razdoblju. 

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

Kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u tekućoj 2020. godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima Federacije Bosni i Hercegovini, ukoliko nadležne institucije u Bosni i Hercegovini blagovremeno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata s istoka u BiH, jer postoji mogućnost da će se početkom proljeća i dolaskom ljepšeg vremena priliv migranata ponovno povećati.

Kao potpisnici Sporazuma o uspostavi sustava elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH, po pitanju migracija kao i drugih kaznenih djela, Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutarnjih poslova nastavit će sa međusobnom kontinuiranom suradnjom, suradnjom s ostalim agencijama za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, kao i nadležnim tužiteljstvima i sudovima, posebno u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta, te drugim zakonom propisanim aktivnostima.
 
Vezano za Sporazum o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obveza Federalne uprave policije i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, a u vezi uspostave i održavanja informacijskog siustava za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, u narednom razdoblju poduzet će se aktivnosti koje se odnose na unaprijeđenje, razvoj i održavanje sustava u pogledu angažiranja vanjskog suradnika koji će preuzeti navedene poslove, a koje troškove će snositi svi potpisnici sporazuma na temelju odredbi kojima je definirana navedena oblast. S tim u vezi, Federalna uprava policije je preuzela obvezu da do narednog sastanka prikupi svu potrebnu dokumentaciju na pripremi i provedbi kompletne procedure oko angažiranja suradnika obzirom da se server nalazi u zgradi Federalne uprave policije.

Sudionici sastanka su izrazili zabrinutost obzirom da je u posljednje vrijeme primjetan trend negativnog ocjenjivanja policijskih komesara, što uveliko utječe na efikasnost rada i nestabilnosti policijskog organa u obavljanju svojim primarnih zadataka u očuvanju sigurnosti.

U pogledu nepopunjenosti upražnjenih radnih mjesta i nedostatku stručnog kadra u pojedinim županijskim ministarstvima unutarnjih poslova pokrenuti inicijativu prema ministrima navedenih ministarstava i nadležnim Vladama, u cilju što skorijeg donošenja adekvatnih zaključaka u pogledu raspisivanja natječaja procedura.

Donesen je zaključak da će se u narednom razdoblju intezivirati i jačati suradnja između Federalne uprave policije i županijskih ministarstava unutarnjih poslova po svim linijama o oblastim rada navedenih institucija, u smislu održavanja redovitih sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti.

Županijsko ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županmije je bilo domaćin ovog dvodnevnog sastanka, na kojem je pored direktora i policijskih komesara bila prisutna i predstavnica OHR-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.