Što je sve opasnost za BiH

Prijetnja za zdravlje su i privremena skladišta radioaktivnog otpada

04.05.2019.
u 17:00

U BiH trenutačno postoje samo privremena skladišta radioaktivnog materijala. Osim ranijih centraliziranih skladišta u FBiH i Republici Srpskoj, postoji i određen broj privremenih skladišta u poduzećima koja koriste ili su koristila radioaktivne izvore za obavljanje svojih redovitih radnih aktivnosti, piše Večernji list BiH. 

Također, određen broj poduzeća koja su koristila gromobrane s radioaktivnim izvorima razmontirao je te gromobrane i privremeno ih uskladištio na svojim lokacijama. Nekoliko tvrtki koje se bave demontažom i instaliranjem detektora dima razmontiralo je detektore dima s ugrađenim izvorom zračenja i uskladištilo ih u svojim privremenim skladištima.

Nisu najbolje rješenje

Privremena skladišta služe za skladištenje radioaktivnih izvora koji se prestanu koristiti ili za orfan izvore (izvore nepoznatog vlasnika) u cilju pokušaja poboljšanja radijacijske i fizičke sigurnosti te smanjenja rizika od neovlaštene uporabe, uključujući i zlonamjerno korištenje radioaktivnog materijala. Međutim, privremena skladišta nisu najbolje rješenje i predstavljaju prijetnju s obzirom na to da se nalaze u tvrtkama čija osnovna djelatnost nije upravljanje skladištem radioaktivnog materijala. Trenutačno jedino centralizirano skladište radioaktivnog materijala koje bi se moglo koristiti, ako bi ga licencirala Državna regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost, nalazi se u okviru kompleksa Federalne uprave policije i njime upravlja Zavod za javno zdravstvo FBiH – Centar za zaštitu od zračenja.

Kapacitet skladišta je skoro popunjen, a zbog administrativnih barijera u ovom se skladištu mogu eventualno skladištiti radioaktivni izvori s teritorija Federacije BiH samo u slučaju 43 izvanredne situacije. Tijekom 2016. godine u skladište je primljen samo jedan radioaktivni izvor nepoznatog vlasnika.

Ovakva situacija je vrlo rizična s obzirom na to da radioaktivni izvori mogu predstavljati rizik za sigurnost i zdravlje stanovništva te predstavljaju nezanemarivu prijetnju sigurnosti u BiH ako dođu u pogrešne ruke jer se mogu koristiti za terorističke aktivnosti (npr. scenarij prljave bombe).

Radioaktivni izvori s teritorija Republike Srpske u prethodnom su se razdoblju skladištili u prostorijama bivšeg laboratorija za umjeravanje u MDU Čajavec, ali on više nije u funkciji jer je, kroz projekt EU-a, obnovljen laboratorij za umjeravanje u tom prostoru, čiji je korisnik Institut za mjeriteljstvo BiH.

Zatvoreni izvori zračenja

Izvori koji su ranije uskladišteni još se nalaze na navedenoj lokaciji u transportnom kontejneru, spremni za transfer u novo središnje skladište kada bude spremno. Baze podataka Agencije sadrže podatke o privremenim skladištima radioaktivnog materijala u BiH. Radioaktivni otpad u BiH čine uglavnom zatvoreni izvori zračenja za čiju su daljnju uporabu prestale tehničke ili druge pretpostavke.

U BiH postoji oko 800 zatvorenih radioaktivnih izvora u privremenim skladištima te nekoliko tisuća zatvorenih radioaktivnih izvora kategorije 5, tj. detektora dima i izvora za umjeravanje, kao i oko 350 zatvorenih radioaktivnih izvora koji su instalirani u gromobranima diljem BiH koje je potrebno razmontirati i uskladištiti u cilju poboljšanja radijacijske sigurnosti. Izvori iz gromobrana predstavljaju opasnost za stanovništvo u slučaju njihova obaranja ili neovlaštenog razmontiranja i neodgovarajućeg skladištenja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?