Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

"Prijedlog liberalizacije viznog režima protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju"

"Ukoliko bi se za svačiji osobni interes pravili presedani, što u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži, i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku osobnu želju od ministara, država BiH bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju", navodi HNS
31. svibnja 2021. u 19:44 1 komentara 413 prikaza

Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je kako je prijedlog liberalizacije viznog režima za građane Saudijske Arabije protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji definira način viznog i svakog drugog ulaska za treće zemlje.

"Medijski linč koji se vodi protiv legitimnih hrvatskih predstavnika i ministara u Vijeću ministara BiH danas je kulminirao i počeo poprimati neumjesne i nimalo dolične komentare uvažene ministrice koja državu BiH shvaća kao 'zlatnu ribicu' koja će ispunjavati njezine osobne želje ili, još gore, vlastite interese. Dotična ministrica već danima vodi tobože turističku promociju i neviđenu brigu za turiste iz Saudijske Arabije u maniru: Turizam će propasti, država će propasti, sve će propasti ako arapski turisti ne dolete u Bosnu i Hercegovinu", priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Dodaje se kako ministrica "zaobilazi nepobitne činjenice kako je ovakav prijedlog o bezviznom režimu protivan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji definira način viznog i svakog drugog ulaska za treće zemlje što Saudijska Arabija u ovome slučaju jeste".

"Ukoliko bi se za svačiji osobni interes pravili presedani, što u ovome slučaju ministrica zapravo otvoreno traži, i ako bi takva praksa postala norma ponašanja za svaku osobnu želju od ministara, država Bosna i Hercegovina bi otišla u političku i institucionalnu anarhiju. Jednako važno je spomenuti i sigurnosni faktor, osobito u uvjetima otvorenih sukoba na Bliskome istoku gdje se sigurnosne provjere moraju podignuti na mnogo veću razinu", poručili su iz HNS-a.

  • Habuhabuhabu:

    Nije riječ o liberalizaciji već o sezonskom režimu. Arapi dolaze i iz Libanona u Međugorje po takvom režimu pa to ne predstavlja problem HDZ-u. A sigurnosna situacija nije samo na Bliskom istoku krhka. Saudijska Arabija je sigurnija i od Irske, ... prikaži još! i od Libanona i Izraela čiji avioni svakodnevno slijeću u Hrvatsku. Nikakvi argumenti osim želje da se zbog nekoliko aviona turista održava status quo i napeta situacija u državi. U svakom slučaju - za osuditi. Ali to će se svakako okrenuti kontra Hrvatske i Hrvata jer će i manje naših državljana ići na Jadran. Kad se nema para, sjedi se kod kuće. Veoma jednostavna računica.