Očekuje se imenovanje novoga suca u Europski sud za ljudska prava

Prije dvije godine istekao mandat bošnjačkome lobistu i sucu Vehaboviću

06.08.2023.
u 17:57

Prije pune dvije godine istekao je mandat Farisu Vehaboviću, sucu iz BiH pri Europskome sudu za ljudska prava, koji je tijekom svoje karijere zastupao jednostrane interese bošnjačko-građanske hegemonističke politike te uopće nije skrivao svoja ideološka i politička stajališta, što je sve suprotno od prakse koja je propisana posebnim pravilnikom ove sudske institucije. Inače, suci u Europskom sudu za ljudska prava imenuju se na mandat od devet godina bez mogućnosti obnavljanja mandata, dok je praktički drugi ili tehnički mandat osigurao Vehaboviću da je već 12. godinu u toj sudskoj instituciji. Koliko su za Bosnu i Hercegovinu značajne odluke Europskoga suda za ljudska prava, napose pokazuju presude koje su odreda izrečene protiv Bosne i Hercegovine i u kojima je najveći dio rukopisa upravo onaj suca Vehabovića.

Slučaj "Begić" i "Zornić"

Prema dostupnim informacijama, Faris Vehabović osobno je bio uključen i u podnošenje posljednje apelacije koju je Europskome sudu uputio Zlatan Begić, zastupnik DF-a koji nastavlja sa svojevrsnom pravnom permutacijom ranijih presuda izrečenih protiv BiH. Ovoga puta apelacija se upravo odnosi na to da se ovaj "bošnjački" građanin nije mogao kandidirati za poziciju predsjednika odnosno dopredsjednika Federacije BiH kako bi se pokušao dodatno obesmisliti. Rukopis suca Vehabovića, koji je 2012. imenovan u Europski sud za ljudska prava kao bošnjački predstavnik, posebno je vidljiv u presudi Azre Zornić koju se pokušalo posve lažno i krivotvoreno predstaviti kao poziv za rušenje kompletnog političkog sustava Bosne i Hercegovine. Naime, istina, tom presudom se sugerira kako treba ukinuti diskriminaciju i povlašteni položaj konstitutivnih naroda, no svejedno, nigdje se ne sugerira kako BiH treba postati građanska država u kojoj bi vrijedila isključivo dominacija jednoga naroda. Na temelju takve manipulacije, tumačenja Ustava BiH, presuda, čime izravno narušava načelo neovisnosti, poslije je u nekoliko autorskih tekstova Vehabović ratovao protiv ustavno-pravnoga režima u Bosni i Hercegovini, koja ga je pak imenovala na poziciju Suda u Strasbourgu. Na jedan od njegovih posljednjih istupa koji se odnosio na poteze visokog međunarodnog predstavnika reagirao je i Luka Mišetić, američki odvjetnik hrvatskih korijena. On je spočitao Vehaboviću što se, komentirajući izborne reforme, krajnje pristrano uključio u komentiranje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, iznoseći pristrana probošnjačka stajališta te retvitajući internetske radikale i propagandiste Jasmina Mujanovića te Reufa Bajrovića. Nije to prvi put da Vehabović iznosi svoja stajališta o predmetima koja je modelirao kao sudac ili pak sudjeluje u raspravama oko kojih se vode političke i pravne bitke. Nakon što je Mujanović, jedan od najvećih manipulatora činjenicama, na društvenoj mreži Twitter podijelio stajališta oko Schmidtove odluke, Vehabović je automatski potvrdio kako je takvo što protivno praksi u izbornom procesu. Napisao je tri objave navodeći predmete u kojima je stav zauzeo Europski sud za ljudska prava. Nije se dugo trebalo čekati na odgovor odvjetnika Mišetića, koji je u raspravi na Twitteru pozvao Vehabovića da se odmah izuzme od predmeta na kojima radi vezano uz BiH. - Predlažem da istražite sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava o diskvalifikaciji te o subjektivnim i objektivnim testovima nepristranosti koji se primjenjuju - napisao je.

Bira ga Predsjedništvo

Dostavio je dokument "Rezolucija o sudačkoj etici" Europskoga suda u kojoj se jasno govori o obvezi očuvanja nepristranosti. Naveo je Mišetić i kako je Vehabović u više navrata prekršio kodeks ponašanja unutar Europskoga suda za ljudska prava. - Suci svoju dužnost obnašaju nepristrano i osiguravaju privid nepristranosti - piše u odluci i dodaje kako se suci ne smiju baviti predmetom u kojem imaju osobni interes, a što je više nego očito kada se komentiraju presude vezane uz BiH. Nakon Vehabovića, na mjesto suca Europskoga suda trebao bi biti imenovan Hrvat, no osim promjene ovoga pristranoga pravnika, ne treba očekivati značajniju promjenu u odnosu na praksu prema BiH s obzirom na to da trojicu kandidata za tu poziciju predlaže Predsjedništvo BiH, a u kojem sjedi nelegitimni član uime ovoga naroda. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?