U samo dvije godine izgradili su 9,95 kilometara pruge

Prije 105 godina 800 radnika 
iz BiH izgradilo važnu prugu 
u južnom dijelu Njemačke

22.01.2017.
u 07:00

Činjenica je da se na prostoru država regije sve više ljudi odlučuje napustiti zemlju u potrazi za boljim životom i drugačijim životnim prilikama, a Njemačka je jedno od najpoželjnijih mjesta. U izvješću njemačkog Saveznog ureda za migracije i izbjeglice navedeno je kako je u toj zemlji 2008. živjelo 815.037 osoba podrijetlom iz Srbije. Po statistikama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Njemačka je, s više od 220.000 osoba bh. podrijetla, europska država s najvećim brojem iseljenika iz BiH.

Procjene Statističkog zavoda njemačkog grada Wiesbadena pokazuju da se u Njemačkoj u 2009. nalazilo 370.000 osoba podrijetlom iz Hrvatske. Unatoč tim podacima, čini se kako se u Njemačku išlo i prije stotinu i više godina. O tome svjedoči priča o radnicima iz BiH koji su prije 105 godina izveli građevinski pothvat u južnom dijelu Njemačke, a na čemu im zasigurno zavide i današnji graditelji s koridora Vc.

Suluda ideja

Naime, u južnom dijelu Njemačke, u regiji gornjih bavarskih Alpa, nalazi se Wendelstein, planina s vrhom na 1836 metara. Dulje od jednog stoljeća Wendelstein je središte zimskog turizma, jedinstven po tome što već 105 godina planinare, skijaše i druge goste do vrha prevozi brdsko-planinska željeznica na električni pogon. Riječ je o uskotračnoj željeznici čija su vozila i pruga opremljeni sustavom zupčanika. A to što do Wendelsteina vodi električno-zupčasta pruga zaslužni su, vjerovali ili ne, radnici iz Bosne i Hercegovine. Otkuda su se uopće našli radnici iz BiH u priči o jednom od najvećih “čuda” početkom prošlog stoljeća? Pretvaranje Wendelsteina u izletište Bavaraca počelo je još 80-ih godina 19. stoljeća, da bi se početkom 20. stoljeća, kao idući korak, nametnula potreba za prugom do vrha. Kako je Njemačka oduvijek slovila kao zemlja reda i rada, tako je bilo i prije 105 godina kada je raspisan natječaj za izgradnju pruge do vrha Wendelsteina. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?