Sarajevo

Prijavljeno je čak 525 slučajeva zlostavljanja djece preko interneta

22.03.2016.
u 07:00

Zabilježeno je 65 prijava koje se odnose na seksualnu zloupotrebu i 64 na neprimjerenu online komunikaciju ili druge oblike zlostavljanja preko IKT

Od 2010. od kraja veljače ove godine Međunarodni forum solidarnosti MFS-Emmaus registrirao je 525 prijava koje se odnose na seksualnu zloupotrebu i neprimjerenu online komunikaciju ili druge oblike zlostavljanja djece preko informacijskih i komunikacijskih tehnologija, rečeno je Feni iz te organizacije.

Iako je većina prijava nepotpuna ili se odnosi na pitanja zabrinutih roditelja i zahtjeve za informacije, zabilježeno je 65 prijava koje se odnose na seksualnu zloupotrebu i 64 na neprimjerenu online komunikaciju ili druge oblike zlostavljanja preko IKT. Iz MFS-Emmausa ističu kako ti podaci ukazuju na značaj i nužnost postojanja online SOS linije, odnosno mogućnosti anonimne prijave zloupotrebe preko informacijskih KT.

Nakon što dobije prijavu, internet SOS linija vrši odabir i analizu prijave te sve relevantne prijave prosljeđuje nadležnim entitetskim agencijama za provedbu zakona na daljnje postupanje, s mogućnošću slanja povratne informacije osobi koja je podnijela prijavu.

Ako se radi o neprimjerenom sadržaju koji je smješten na serverima izvan BiH, MFS-Emmaus kao član Inhopea ima pristup globalnoj bazi podataka uz pomoć koje dijeli informacije o spomenutom sadržaju te uz pomoć globalne mreže SOS linija uspijeva kontaktirati vlasnike spomenutih servera i pružatelje internetskih usluga kako bi materijal bio uklonjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije