Nezaposleni mladi medicinari iz USŽ

Prihvatili ponudu raditi kao njegovatelji u njemačkim staračkim domovima

SONY DSC
18.03.2016.
u 11:00

Dvadesetak kandidata, djevojaka i mladića koji su završili Srednju medicinsku školu u Bihaću u potrazi za poslom došlo je na intervju kako bi sagledalo mogućnosti zaposlenja i otputovalo na šestomjesečni probni rad u neki od njemačkih domova za smještaj starih i iznemoglih osoba

U Službi za zapošljavanje Unsko-sanske županije u Bihaću prošle je subote njemačka tvrtka Convivo Holding iz Bremena provela odabir kandidata, mladih nezaposlenih medicinara, svršenika Srednje medicinske škole u Bihaću za zaposlenje u domovima za stare i iznemogle osobe kao medicinara - njegovatelja, piše Večernji list BiH.

Ne možemo birati

Dvadesetak kandidata, djevojaka i mladića koji su završili Srednju medicinsku školu u Bihaću u potrazi za poslom došlo je na intervju kako bi sagledalo mogućnosti zaposlenja i otputovalo na šestomjesečni probni rad u neki od njemačkih domova za smještaj starih i iznemoglih osoba. Ako zadovolje kriterije, dobili bi stalni posao. Armin Bačić jedan je od nezaposlenih medicinara koji su se odlučili na ovaj korak.

- Imam velika očekivanja od ovoga. Sve je prošlo super. Oni nas smatraju medicinskim djelatnicima. Ova tvrtka od nas ima velika očekivanja zato što oni znaju što trebamo raditi i objasnili su nam sve do posljednjeg detalja. Mi nismo u situaciji birati što ćemo raditi i kako. Posao sa starijim osobama ne treba nikoga plašiti i dovesti u situaciju da kaže kako to ne može i neće raditi. To nije nikakav teret ni problem, kazao je Armin. Svoje zanimanje za zaposlenje u Njemačkoj iskazala je i Dženisa Porčić koja je također završila Srednju medicinsku školu, a zaposlenje u struci traži već šest mjeseci. - Sasvim slučajno sam doznala za intervju kada sam došla u Službu za zapošljavanje. Jedan od djelatnika mi je sve objasnio i čini mi se da je ova organizacija jako pouzdana pa se nadam da bih mogla postići što želim, pronaći neki posao i izgrađivati se u svojoj struci, kazala je Dženisa.

Smještaj u hotelu

Sve potrebne informacije kandidatima su dale Nicole Kiesling, regionalna direktorica i projekt-menadžerica tvrtke Convivo Holding iz Bremena za BiH, te Zinaida Kadić, projekt-menadžerica ovlaštena za novačenje i integraciju inozemnog medicinskog kadra. - Ovaj projekt u regiji Bihać intenzivnije smo pokrenuli još prije godinu dana. Tim projektom dobili smo iznimno kvalitetno osoblje koje je u Njemačkoj stvarno veliki nedostatak. Mi kao tvrtka skrbimo o svim procesima, počevši od ugovora do dolaska u Njemačku, integraciji, smještaju pa smo novopridošlim kandidatima koji prihvate posao za prvo vrijeme osigurali hotelski smještaj kako bi u početnoj fazi, što je vrlo bitno, imali kontakt jedni s drugima, kaže Kadić. Radnike iz BiH, kako se moglo čuti, iznimno cijene u SR Njemačkoj, kako stare i iznemogle osobe, obitelji, tako i sami poslodavci. Osim zaposlenja u domovima za stare i iznemogle osobe, poslodavac bosanskohercegovačkim medicinarima rješava i pitanje nostrifikacije diplome, te im na neki način pomaže kako bi se što lakše i brže, kao radnici, integrirali u njemačko društvo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?