Dom naroda BiH

Prihvaćeno usklađivanje koeficijenata za obračun plaća policiji

policajci
28.09.2017.
u 13:34

Jednoglasno je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje predviđaju usklađivanje koeficijenata za obračun plaća policijskih službenika s koeficijentima državnih službenika.

Ovaj zakon ranije je podržao Zastupnički dom, a na prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA) koji smatra da su policijski službenici oštećeni s obzirom na to da su im utvrđeni najniži koeficijenti za obračun plaće bez platnih razreda.

Ovim izmjenama Mehmedović je predložio da se pravednije utvrde koeficijenti za policijske službenike od čina "policajac" do čina "glavni inspektor", odnosno da budu izjednačeni koeficijenti policijskih službenika s koeficijentima zaposlenika i državnih službenika.

Izaslanica Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) podsjetila je da je već bila rasprava o tome kako iznaći sredstva za implementaciju zakona, te je najavila da će zakon podržati, ali "to što ne znamo kako će proračun proći, nije ni važno".

O zakonu je raspravljao i izaslanik Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) naglasivši da su ovakve izmjene opravdane iako je iznio podatak da će za implementaciju zakona biti potrebno osigurati dodatnih 11 milijuna KM.

- Imajući u vidu status i činjenicu da su ostali ispod razine državnih službenika, podržat ću ovaj zakon, jer znam što ova struktura znači u BiH i ne mogu raditi za 650 KM  - kazao je dopredsjedatelj Doma iz Kluba Srba Ognjen Tadić (SDS), izražavajući nadu da će Vijeće ministara iznaći način da osigura sredstva.

Izaslanici su danas na naknadno usuglašavanje proslijedili izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koje predviđaju da odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupi na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

Usvojene su izmjene zakona o upravi te o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa koje se tiču polaganja vozačkih ispita.

Izaslanici su zatražili da do naredne sjednice Ustavnoprano povjerenstvo dostavi novo mišljenje kada je u pitanju izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa koje predviđaju da se pravo prvenstvo u prometu da vozilima hitne pomoći i vatrogascima nad vozilima pod pratnjom.

Ovako je odlučeno nakon što većina izaslanika nije prihvatila negativno mišljenje Povjerenstva o ovom zakonu. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?