hp mostar

Prigodnim markama HP Mostar obilježena 250. obljetnica Van Beethovenova rođenja

16.12.2020.
u 16:18

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdanjem prigodnih poštanskih maraka obilježila je 250. obljetnicu rođenja Ludwiga van Beethovena (Bonn, 16./17. prosinca 1770. – Beč, 26. ožujka 1827.). Ovaj veliki skladatelj vjerovao je u uzvišenu humanističku misiju umjetnosti te da se s pomoću nje čovječji duh može uzvisiti do plemenitoga i božanskoga, priopćeno je iz HP Mostar. 

Prvu glazbenu poduku dobiva već kao dijete od svoga oca, a od 1779. počinje ozbiljniji studij glazbe. Godine 1792. seli u Beč gdje postaje učenikom F. J. Haydna. Vrhunac karijere postiže oko 1815., kada se njegova djela izvode u najvišim aristokratskim krugovima. Život u Beču pun je uspona i padova. Već od 1796. kod Beethovena se javlja postupan gubitak sluha, od 1819. potpuno je gluh.

Njegov opus od oko 200 djela raznolik je. Posebno se ističe devet simfonija, zatim 32 glasovirske sonate te 18 gudačkih kvarteta. Beethoven je preoblikovao stare i stvorio nove standarde u oblikovanju i artikulaciji glazbene građe. Skladao je dugo oblikujući glazbene misli, dotjerujući formu i tražeći dostojan izraz za svoje ideje.

Autor likovnog rješenja je Manlio Napoli, a marke se u poštanskom prometu koriste od 16. prosinca 2020. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?