Sud bih

Presuda za zločine u Višegradu 6. rujna

sud bih
12.07.2018.
u 17:06

Sud Bosne i Hercegovine će 6. rujna izreći presudu Momiru, Petru i Mirku Tasiću za zločine počinjene 1992. na području Višegrada.

Obrana Mirka Tasića je u završnoj riječi zatražila da njihovog branjenika Sud oslobodi krivnje i plaćanja troškova postupka, naglasivši da Tužiteljsvo BiH nije dokazalo da je on sudjelovao u odvođenju muškaraca i silovanju zaštićene svjedokinje P-2, javlja BIRN BiH.  

Momir i Mirko Tasić su optuženi za silovanje dvije osobe, a zajedno s Petrom Tasićem na teret im se stavlja da su u lipnju 1992. sudjelovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhitili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Prema optužnici, Momir i Petar Tasić su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić je bio pripadnik Stanice javne sigurnosti u Višegradu.

Mirsada Beganović-Žutić, braniteljica optuženog Mirka Tasića, rekla je da Vijeće ne može osuđujuću presudu zasnivati na iskazima svjedokinja P-1, P-2 i P-4 jer nisu uvjerljivi ni logični.

“Izostala je jasna identifikacija lica, nije dokazano da je Mirko Tasić lice ‘Mire’. Radi se o zamjeni identiteta, a lice s nadimkom ‘Mire’ i danas živi u Višegradu”, kazala je Beganović-Žutić i napomenula da su opisi osobe zvane “Mire” potpuno različiti u iskazima ove tri svjedokinje.

Odvjetnica je istaknula i da Obrana smatra da je imovinskopravni zahtjev za naknadu štete za svjedokinju P-2 neosnovan.

Dodala je da su svjedoci Obrane naveli da je Mirko Tasić bio rezevni policajac, da nije mogao napuštati punkt, da nije imao kontakt s vojskom i da nije imao nadimak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije