Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Presuda za zločine nad Hrvatima u Potocima kod Mostara 29. rujna

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, s Ćurićem su optuženi Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.
23. kolovoza 2017. u 17:12 0 komentara 611 prikaza

Iznoseći završnu riječ, obrana Enesa Ćurića je zatražila donošenje oslobađajuće presude optuženom za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara.

Odvjetnica Meliha Filipović je rekla kako smatra da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo ulogu Enesa Ćurića u događajima u Osnovnoj školi u Potocima kod Mostara, dodavši da on nije prekršio niti jednu međunarodnu konvenciju u pogledu zatvorenih civila.

- Tužiteljstvo nije dokazalo da je Ćurić planirao, poticao, pomagao i sudjelovao u počinjenju krivičnog djela. Sve što je radio, radio je po pismenoj i usmenoj naredbi komande 47. brdske brigade Armije BiH – sve je potkrijepljeno dokumentacijom - navela je Filipović.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, s Ćurićem su optuženi Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima kod Mostara, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Odvjetnmica Filipović je istaknula da je Ćurić u svakom trenutku, dovodeći u pitanje svoj život, pomagao zatvorenim civilima hrvatske nacionalnosti.

Kako je kazala, svjedoci optužbe su se pozitivno izjasnili o Ćuriću te su se pozdravljali s njim prilikom ulaska i izlaska iz sudnice.

- Da se ponašao humano i savjesno prema civilima potvrdili su brojni svjedoci koji su govorili da im je donosio hranu, puštao ih da donesu hranu, da je štitio žene i djecu. Od strane Ćurića nije bilo nasilja, niti je povrijedio njihovo osobno dostojanstvo - dodala je odvjetnica. 

Filipović je pojasnila i da Ćurić nije odlučio i birao koji će civili ići na prinudni rad i u živi štit, nego je to odlučivala komanda 47. brdske brigade ABiH. Ona je rekla da su svjedoci potvrdili da su imali potrebnu medicinsku pomoć u školi.

- Obrana smatra da će ovo sudsko vijeće Enesu Ćuriću donijeti oslobađajuću presudu - rekla je Filipović.

Objava prvostupanjske presude zakazana je za petak, 29. rujna, javio je BIRN-Justice Report.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.