Razgovor: Paolo Pasqualis, predsjednik Notarijata Europske unije

Presuda Ustavnog suda FBiH dovodi u pitanje pravila koja vrijede u većini zemalja EU

10.05.2016.
u 07:00

Predsjednik Notarijata Europske unije/Vijeća Notarijata EU (CNUE) Paolo Pasqualis predvodi visoko izaslanstvo europskih notara u posjetu Bosni i Hercegovini. Pasqualis i suradnici su jučer imali odvojene susrete s premijerom i ministrom pravosuđa Federacije BiH, Fadilom Novalićem i Matom Jozićem, kao i s predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH Lidijom Bradarom.

Večernji list BiH: Koji je cilj vašeg posjeta Bosni i Hercegovini?

- Naš posjet je zapravo motiviran ili isprovociran nedavnom presudom Ustavnog suda Federacije o notarskoj profesiji. Bila je to iznenađujuća i začuđujuća presuda jer se njome u pitanje dovode i prestaju vrijediti pravila koja se poštuju i primjenjuju u većini zemalja Europske unije, a odnose se na notarsku službu. Ova pravila kojima se nastoji očuvati visoka razina kvalitete notarske profesije su u ovoj presudi označena kao pravila koja su protivna Ustavu Federacije, a ono što je još u većoj mjeri začuđujuće je što su proglašena protivnim međunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima. Kada govorimo o pravilima koja su usmjerena na notarski ispit ili uvjete koje određena osoba treba ispunjavati da bi bila notar su ona kojima se želi osigurati visoka kvaliteta.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije