Skupština saveza općina i gradova FBiH

Prestaju li mandati načelnika i gradonačelnika 1. studenoga?

28.10.2020.
u 13:59

S obzirom da se 1. studenog navršavaju četiri godine kako je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2016. godine, načelnike i gradonačelnike općina i gradova u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina zanimalo je da li im na taj datum prestaju važiti mandati, a naredni lokalni izbori su tek 15. studenog 2020.

Povodom ove situacije Predsjedništvo Skupštine saveza općina i gradova FBiH uputilo je molbu za tumačenjem mandata trenutačnih načelnika i gradonačelnika Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, domovima u državnom Parlamentu, te Srednišnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH).
Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti

"S obzirom na brojne upite i nedoumice općina i gradova u Federaciji BiH po pitanju trajanja i isteka mandata trenutačnih gradonačelnika/načelnika i gradskih/općinskih vijeća u situaciji odgađanja lokalnih izbora 2020. godine, Savez općina i gradova Federacije BiH, kao zakonski definiran zastupnik jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, obratio se 16.10. 2020. godine Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda BiH Parlamentarne skupštine BiH i Srednišnjem izbornom povjerenstvu, tražeći odgovor na pitanje:

Je li mandat trenutačnim načelnicima/gradonačelnicima i trenutačnim općinskim/gradskim vijećima u Federaciji BiH traje do dana objavljivanja Odluke o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u „Službenom glasniku BiH“?

Naime, rezultati prošlih lokalnih izbora 2016. godine su potvrđeni i objavljeni 1.11.2016. godine, a prema Izbornom zakonu BiH, mandat članova predstavničkih tijela (koja uključuju i općinska/gradska vijeća) izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora, pri čemu je mandat načelnika i gradonačelnika u FBiH vezan za mandat saziva općinskog/gradskog vijeća. Prema ovim tumačenjima, mandat trenutačnih članova općinskih/gradskih vijeća i trenutačnih načelnika/gradonačelnika u Federaciji BiH ističe 1.11.2020. godine.

Nijedna od institucija, kojoj je upit upućen, nije se službeno očitovala Savezu općina i gradova FBiH po našem upitu, a približava se 1.11.2020. godine.

Budući da članovi općinskih/gradskih vijeća odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje vijeće donosi u okviru svojih nadležnosti, a načelnik/gradonačelnik rukovodi općinskim/gradskim organom uprave i odgovara za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i koje predlaže vijeću, ovo pitanje je izrazito značajno i urgentno za cjelokupno funkcioniranje jedinica lokalne samouprave u narednom razdoblju. U ovoj situaciji su interesi općina i gradova izravno ugroženi zbog postojanja pravnog vakuuma u određenom razdoblju, stoga je potrebno što žurnije rastumačiti i razriješiti ovu novonastalu situaciju, kako bi se osigurala zakonitost, regularnost i pravna utemeljenost svih odluka općina i gradova u tom razdoblju, pravovremena dinamika procesa usvajanja općinskih/gradskih proračuna za 2021. godinu, te funkcionalnost jedinica lokalne samouprave.

Bilo bi dobro da se nadležne institucije oglase i odgovore na ovo pitanje, kako bi se trenutačnim načelnicima/gradonačelnicima olakšao rad i osigurala funkcionalnost općina i gradova", stoji u obraćanju.

Podsjećamo, SIP BiH je odgodio Lokalne izbore za 15. studeni čime je nastala ova pravna nedoumica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije