SDP-ov ministar u Vladi SBŽ-a poništio privatizaciju JP Veterinarska stanica

Presedan: Ministarstvo u središnjoj Bosni poništilo u Bugojnu legalnu privatizaciju

travnik
23.07.2014.
u 09:37

U posljednjih 15 godina na području SBŽ-a privatizirana su 153 poduzeća

Nakon sarajevskog Feroelektra, u FBiH je zabilježen još jedan slučaj poništavanja privatizacije. Dogodio se u Srednjobosanskoj županiji gdje je privatizaciju Javnog poduzeća Veterinarska stanica Bugojno poništilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBŽ na čijem je čelu Senad Selimović (SDP).

Uvažio žalbu

Selimović je privatizaciju Veterinarske stanice u Bugojnu poništio postupajući po žalbi općinskih vlasti Bugojna. Uporište je, kaže, pronašao u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. “Smatram da se prilikom privatizacije ovog poduzeća moralo voditi računa najprije o interesima lokalne zajednice koja smatra da je prilikom izrade početne bilance stanja došlo do nepravilnosti”, obrazložio je postupak pravne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva resorni ministar Selimović. Željko Radoš, direktor Agencije za privatizaciju SBŽ, kao i Nikola Grubešić (HDZ BiH), ministar zdravstva u Vladi SBŽ i bivši direktor Županijske agencije za privatizaciju, tvrde da je Selimović poništavanjem ugovora o privatizaciji Veterinarske stanice u Bugojnu napravio neviđen presedan, ali i da je prekoračio ovlasti i zloupotrijebio položaj zbog čega će, uvjereni su, i kazneno odgovarati. “U posljednjih 15 godina na području SBŽ privatizirana su 153 poduzeća. Ovo je prvi slučaj u kojemu je poništena privatizacija”, kaže za Večernji list Željko Radoš, direktor Agencije za privatizaciju SBŽ. Pozivati se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, tvrde Radoš i Grubešić, potpuno je besmisleno jer njezine odredbe primjenjuju se samo onda kada oblast nije zakonski uređena. A privatizacija Veterinarske stanice provedena je po Zakonu o privatizaciji poduzeća FBiH.

Prvi put u 15 godina

“U skladu s članom 3. Zakona o privatizaciji, Vlada FBiH je donijela odluku o metodama, rokovima i nadležnoj agenciji za privatizaciju poduzeća iz oblasti elektroprivrede, prometa i veza, vodoprivrede te drugih djelatnosti među kojima su i komunalna i veterinarska. Na temelju ovlasti iz te odluke, sačinjavanje Registra poduzeća iz komunalne i veterinarske djelatnosti, kao i privatizaciju vrše županijske agencije”, objasnio je Radoš. Nikola Grubešić, bivši direktor Agencije, uvjeren je da će njegov sadašnji kolega u Vladi SBŽ kazneno odgovarati zbog poništene privatizacije Veterinarske stanice u Bugojno. “Ovo je klasičan primjer zloupotrebe položaja i ovlasti za što će odgovorna osoba, u ovom slučaju ministar, morati odgovarati i objasniti zašto je poništio privatizaciju”, kaže Grubešić, a prenosi Vecernji.ba. Očiglednu napetost između ministara HDZ BiH i SDP na sjednici Vlade, na kojoj se raspravljalo o privatizaciji Veterinarske stanice u Bugojnu, pokušao je smiriti Tahir Lendo (SDA), predsjednik Vlade SBŽ, zaključkom da je i u ovom slučaju neophodno držati se zakonskih propisa, ali i poboljšati komunikaciju između Agencije i lokalne zajednice.

Ostalo je nejasno koji je to zapravo interes lokalne zajednice na čelu s Hasanom Ajkinićem, načelnikom Bugojna i Vlatkom Glavašem, predsjedateljem OV u pitanju, osobni ili opći? Tu se vjerojatno krije i odgovor zašto je ministar Selimović napravio presedan i prvi put u 15 godina poništio ugovor o privatizaciji jednog poduzeća.

Komentara 1

VN
vratite nam posavinu
13:37 23.07.2014.

CESTITAM,konacno da neko ima muda da nesto pokrene u ovoj pljacki.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije