ZDRAVLJE PRIJE SVEGA

Prepoznajte simptome da s vašom jetrom nešto ne štima

01.06.2017.
u 16:45

Agresivni lijekovi i alkoholizam mogu dobrano oštetiti jetru, ali "pomoći će" i pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Jetra je organ koja se nalazi ispod rebra na desnoj strani trbuha, a "odgovorna" je za mnogo funkcija.

Nevjerojatno je kompleksna i snažno je oružje organizma za zaštitu od štetnih tvari. No, osim genetike, možemo je sami poprilično oštetiti nezdravim načinom života.

Agresivni lijekovi i alkoholizam mogu dobrano oštetiti jetru, ali "pomoći će" i pretilost i neodovljno tjelesne aktivnosti.

Tijekom vremena, oštećenje jetre uzrokuje ožiljke (ciroza), što može dovesti do zatajenja jetre i ugroze života.

Najčešći simptomi da s jetrom nešto ne štima su žutica, opći umor, mučnina, gubitak apetita, depresija, česte glavobolje, nesanica, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, zatvor)  Potrebno je obratiti pozornost i na boju  mokraće koja je boje tamnog piva kada "jetra zašteka".

To se događa zbog pojačanog lučenja urobilinogena. 

Osobe koje imaju problema s funkcijom jetre najčešće imaju problema s nesanicom, nekvalitetnim snom, nemirnim i to pretežito pred jutro. 

Ako primijetite spomenute simptome, svakako se javite svom liječniku kako bi postavio točnu dijagnozu i uputio vas na daljnje liječenje ako je potrebno.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije