savjeti

Preporuke liječnika kako se ponašati tijekom vrućina

vrucine
29.06.2020.
u 19:48

U protekla 72 sata Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije obratile su se 963 osobe. Od toga 849 pacijenata pomoć je zatražilo u središnjem objektu, na punktove je došlo 114 građana, dok su terenske ekipe imale 261 intervenciju.

Kako je za Faktor kazala mr. sci. med. dr. Aida Gavranović, rukovoditelj Centra za edukaciju u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć SŽ, brojka jeste povećana, a građani su najčešće liječničku pomoć tražili zbog kardiovaskularnih, gastrointestinalnih i infektivnih tegoba, te dermatoloških oboljenja.

- Pozvala bih sugrađane na poštivanje preporuka Federalnog zavoda za javno zdravstvo kojima se sugerira da se smanji kretanje na mjestima s velikom koncentracijom ljudi, te da se u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom gdje nije moguće držati distancu, obvezno nose maske – istaknula je Gavranović.

S obzirom na visoke temperature i veliku koncentraciju vlage u zraku, Gavranović je savjetovala starijim osobama, kroničnim bolesnicima i djeci da smanje kretanje tijekom dana u razdoblju od 10 do 17 sati.

- Ako se izlazi vani, preporučila bih laganu odjeću od prirodnih materijala (pamuk, lan), šešir ili kačket na glavu i obvezno nositi bocu vode. U ovom razdoblju savjet je unositi što više tečnosti, najbolje obične vode, prirodno cijeđenih sokova i biljnih čajeva. Ono što treba izbjegavati jeste masna i pržena hrana, a najbolje ju je zamijeniti laganim obrocima sastavljenim od voća, povrća, piletine, puterine, ribe. Kronični bolesnici trebaju se pridržavati propisane terapije i uzimati je na vrijeme – dodala je.

Gavranović je kazala kako ih često zovu i dolaze pacijenti čiji zdravstveni problem nema veze s hitnom medicinskom službom.

- Hitna stanja su broj jedan zbog čega Zavod za hitnu medicinsku pomoć postoji. Sve ostalo, poput kroničnih bolesti, koja nisu došla do akutnog stanja, su za liječnike obiteljske medicine. No, pacijenti često ne razumiju kad im kažemo da se obrate svom liječniku. To itekako ima smisla jer obiteljski liječnik je taj koji vodi pacijenta i prati njegovo stanje – istaknula je Gavranović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?