INZ uputio niz savjeta

Preporuke građanima za postupke pri ulasku u zgradu ili kuću

20.04.2020.
u 10:45

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je putem gradskih i općinskih uprava, službi za stambene i komunalne poslove, društvene djelatnosti, te sličnih nadležnih službi proteklih dana uputio set preporuka građanima za postupke pri dolasku i ulasku u zgradu ili kuću.

Preporuke su priređene za lako tiskanje na običnim crnobijelim printerima i distribuiranje po kućnim vijećima i ulazima stambenih objekata, a primjenjivi su za individualno i kolektivno stanovanje u bilo kojoj gradskoj ili seoskoj sredini u BiH.

-INZ u vremenu pandemije koja je pogodila i Bosnu i Hercegovinu pokazuje značaj i ulogu koja je dodjeljena preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, te je zbog toga na raspolaganje stavio sve kadrovske i tehničke resurse s kojima raspolaže u borbi protiv novog koronavirusa Covid-19. I dok epidemiološki tim Instituta od prvog dana prati situaciju i daje smjernice i upute za djelovanje, posebna pažnja se usmjerava ka edukaciji i informiranju građana o svim aspektima opasnosti, ali i opreza i mjera koje trebaju poduzeti u cilju što boljeg ublažavanja pandemije i njenih posljedica - ističu u najnovijim preporukama građanima iz ovog instituta. 

Pozivaju sve građane koji imaju priliku putem medija vidjeti ove preporuke, da ih učine dostupnim što većem broju sugrađana u svom ulazu, zgradi ili naselju.

Pri dolasku u zgradu ili kuću stanovnicima se savjetuje da minimalno dodiruju šteku ulaznih vrata zgrade, po mogućnosti nogom pažljivo otvore ulazna vrata, u zgradi koriste stepenice umjesto liftova, ali ne dodiruju rukohvate, zidove, da održavaju udaljenost dva metra od drugih osoba, te izbjegavaju kretanje u većoj grupi ljudi.

Ukoliko ipak koriste lift, preporučuje se da minimalno dodiruju šteku, vrata i tipke lifta, po mogućnosti nogom pažljivo otvore -zatvore vrata lifta. Kada iz lifta netko izađe, treba pričekati sa strane 15-20 sekundi sa otvorenim vratima lifta da se zrak u liftu izmijeni, pa tek onda ući u lift. U lift traba ulaziti po jedna osoba (ili dvije iz istog domaćinstva). Više osoba neka koristi različite liftove ukoliko postoje u zgradi, navodi se u preporukama INZ-a.

Pri ulasku u stan ili kuću, a pri otključavanju vrata stana, minimalno dodirivati vrata i šteku. Savjetuje se da se ne ulazi u stan u obući, nego obuću, a posebno đonove obrisati ili našpricati dezinfekcijskim sredstvom koje je na raspolaganju. Bolje je koristiti jednokratne krpe za prebrisavanje đonova, jer se špricanjem stvaraju kapljice koje možete udahnuti.

Prilikom ulaska u stan, prvo oprati ruke i sve izložene dijelove tijela (lice, ruke do lakata ako ste imali majicu kratkih rukava i sl.) najmanje 20 sekundi sapunom i vodom, te dezinficirati sredstvom na bazi 70 postotnog alkohola. Prije pranja ruku ne dodirivati bilo što u kući, ako je nešto dodirnuto to treba dezinficirati, također to treba učiniti i s mobitelom, torbicom, ručnim satom.

Preporučuje se da se odjeća koja se nosila vani stavi na pranje, a ukoliko odjeća neće odmah ići na pranje, treba je staviti u vrećicu koju će svezati. Odjeću koju ne možete svakodnevno prati (npr. jakne, hlače) ostaviti na balkonu ili na drugi način u vanjskoj sredini 3-4 sata da se prozrači, te da bude izložena suncu.

- Sve što ste donijeli sa sobom iz vanjske sredine (trgovina, posao i sl.), vrećice, cekere i čvrstu ambalažu dezinficirajte prije daljnje uporabe ukoliko je to moguće. Voće, povrće, kruh i slične namirnice ne možete dezinficirati, stoji u setu savjeta epidemiologa i stručnjaka INZ-a.

Na kraju, naveden je i set ostalih postupaka, koje stanovnici trabaju znati i po mogućnosti primjenjivati u zgradi ili kući.

Kućno vijeće treba osigurati, a svaki pojedinac u zgradi (osim starijih osoba i kroničnih bolesnika) neka se stavi na raspolaganje, da se u zgradi redovito provodi mehaničko čišćenje i dezinfekcija stubišta (sredstvom na bazi hlora – domestos i sl.).

Potrebno je voditi i evidenciju čišćenja i dezinfekcije, po mogućnosti redovito više puta na dan provjetravati stubište, te ukoliko imate mogućnost, staviti sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u zgradu i ispred liftova.

- Redovit provodite mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) prema preporukama nadležnih institucija i zdravstvenih ustanova. Građanima – vašim i našim susjedima – jako je važno reći da upamte i primjenjuju ove preporuke, te kako se informiraju isključivo od strane nadležnih zdravstvenih ustanova i službenim informacijama. Učinite ove preporuke vidljivima u vašoj zgradi, postavite ih na ulazu u zgradu i ispred svih vrata liftova na svim katovima. Panika nije opcija, oprez jeste -poručuju iz INZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?