Adriatic Metals, vlasnik Eastern Mininga, precizirao detalje procesa

Preporod Vareša, više od 80% rude otkupljivat će četiri moćne grupacije

23.04.2022.
u 11:17

 

Općina Vareš na pravom je putu postati jedno od najvećih rudarskih središta u regiji, a u tom procesu od ključne su važnosti koraci britanske kompanije Adriatic Metals, vlasnice Eastern Mininga koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša. Rudnik će, prema posljednjim najavama biti u drugoj polovici godine, a od njegovo pokretanja koristi će imati i šira društvena zajednica, ali i BiH u cjelini. O ozbiljnosti s kojom se navedena tvrtka krenula u realizaciju kapitalnog projekta govore i informacije kako su već odrađeni pregovori s moćnim poslovnim grupacijama koji će preuzeti sirovinu, a slijedom čega se Vareš biti jedan od najvećih izvornih centara u državi, piše Večernji list BiH.

Proizvodnja

Iz britanske kompanije Adriatic Metals, vlasnice Eastern Mininga koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša, izjavili su da su "nevjerojatno zadovoljni" postignutim preliminarnim ugovorima za rudne koncentrate. Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su da preuzmu 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca. Trafigura, Transamine i neimenovana europska topioničarska grupa će preuzeti rudu cinka, dok će Glencore i Transamine uzeti srebreno-olovni koncentrat. Preostalih 18 posto će se prodati na promptnom tržištu ili kasnije iskoristiti za još jedan otkupni posao, priopćili su iz Adriatic Metalsa.

Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa ovom se prilikom osvrnuo na značaj informacije o otkupu, pojasnivši kako visoka razina interesa potvrđuju privlačnost koncentrata iz Vareša i "potkrepljuju izuzetne financijske pokazatelje projekta".

Ugovori o otkupu bili su jedan od krajnjih uvjeta za povlačenje 143 milijuna dolara dužničkog kapitala i paketa tantijema dogovorenih s financijerom Orionom u siječnju. Cronin je rekao da očekuje da će se ovo nalazište početi eksploatirati u trećem kvartalu 2022. godine. Četiri potencijalna kupca sada će ući u zaštitno razdoblje dok se konačni uvjeti dogovore, dodao je.

U ovaj posao nije uključeno osiguranje od cijene, rekao je Cronin, kazavši da su uvjeti većinom u skladu s osnovnim pretpostavkama korištenim u studiji izvedivosti iz prošlog kolovoza. Jedna razlika je promjena u troškovima obrade za oba koncentrata kako bi odražavala rastuće troškove energije, stoji u priopćenju, piše Slobodna Bosna.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević u izjavi za Večernji list izrazio je zadovoljstvo činjenicom da planirane aktivnosti ovoga poduzeća idu svojim tijekom, odnosno da se ostvaruje rezultat koji je zacrtan. U kontekstu aktivnosti za iduće razdoblje, potvrdio je kako su planovi investitora da prva eksploatacija sirovina krene krajem godine, dok bi se u 2023. radilo u punom kapacitetu. Sve navedeno imati će i mnogostruke koristi za općinu, govori Marošević, a razlog leži u činjenici da sama investicija sa sobom generira i niz drugih efekata u poslovnom smislu. Prednosti će se tako vrlo brzo početi osjećati u sektorima kao što su ugostiteljstvo, turizam, prodaja, snabdijevanje i održavanje, a na sve navedeno treba dodati i koncesijsku naknadu koja će imati značajan pozitivan učinak na punjenje općinskog proračuna.

Marošević pritom ističe kako planiraju da se u proračun sliju znatna sredstva koja će se onda iskoristiti za niz potreba, počevši od putne infrastrukture pa do utopljavanje, a sve zajedno će im omogućiti, očekuje, da se za par godina priključe među srednje ili više razvijene općine u BiH.

Važnost investicije

Investicija sa sobom donosi i niz ostalih poslova, poput uslužnih djelatnosti i građevinske operative, a Marošević nam otkriva kako statistika pokazuje da na jednog rudara dolazi još 4 do 6 radnih mjesta.

-Zadnjih nekoliko mjeseci Vareš se mijenja. Ništa više nije isto. Osjete se efekti, osjeti se ulaz ljudi i kapitala, zaključuje Marošević. Vareš, kao jedno od tradicionalnih središta rudarske proizvodnje, a koji se može pohvaliti bogatom prošlošću, tako bi u razdoblju koje je pred nama mogao vratiti staru slavu te se pozicionirati na mapu značajnih izvornih središta. Od toga će koristi imati i BiH u cjelini, a koja će na taj način dobiti još jedno važno gospodarsko središte koje će sa sobom generirati nova radna mjesta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?