Preminuo profesor Vukas. Plenković: Hrvatska je izgubila velikog i uvaženog stručnjaka

01.04.2023.
u 19:15

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti profesora međunarodnog prava Budislava Vukasa, istaknuvši da je Hrvatska izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka. Profesor Vukas preminuo je u četvrtak u 86. godini. Rođen je 1938. na Sušaku, doktorirao pravo u Zagrebu te se usavršavao u Hagu. Predavao je međunarodno pravo na hrvatskim i mnogim sveučilištima u inozemstvu te na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu. Devedesetih godina prošloga stoljeća obnašao je dužnost glavnog pravnog savjetnika Ministarstva vanjskih poslova.

"S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku profesora Budislava Vukasa, uglednog i cijenjenog hrvatskog pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo. U svojoj bogatoj pravnoj karijeri, profesor Vukas obavljao je niz istaknutih dužnosti. Bio je glavni pravni savjetnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske u 1990-ima. Svojim znanjem i iskustvom doprinio je izgradnji međunarodnopravnih pozicija Republike Hrvatske u nizu pitanja", poručio je premijer Plenković.

"Bio je sudac i potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, sudac ad hoc pred Međunarodnim sudom u Haagu u postupcima koje je vodila Republika Hrvatska kao i član Arbitražnog suda u graničnom sporu s Republikom Slovenijom. Profesor Vukas je svoje iznimno znanje iz područja međunarodnog prava prenosio naraštajima studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih knjiga, monografija, članaka i radova iz različitih područja međunarodnog javnog prava, osobito prava mora, međunarodnog prava okoliša, međunarodne zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina", dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije