In memoriam: Odlazak franjevca Provincije Bosne Srebrene

Preminuo fra Stipo Karajica (58), ostavio je neizbrisiv trag gdje god je djelovao

25.09.2023.
u 14:30

U Kliničkom centru Dubrava u Zagrebu jučer je, opremljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu preminuo fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, objavila je Bosna Srebrena. Fra Stipo Karajica rođen je 7. travnja 1965. godine u mjestu Bašćina, župi Kotor Varoš, od oca Marka i majke Ljubice rođene Mandić. Osnovnu školu pohađao je u Kotor Varoši od 1973. do 1980. godine. Srednju školu pohađao je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom od 1980. do 1984. godine, a Teološki fakultet na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu od 1985. godine do 1991. godine. Redovnički habit obukao je 15. srpnja 1984. godine u Visokom. Jednostavne redovničke zavjete položio je 4. srpnja 1985. godine na La Verni u Italiji, a svečane zavjete 29. rujna 1990. godine u Sarajevu u ruke provincijala fra Luke Markešića. Sveti red đakonata primio je u župi Sokoline 9. prosinca 1990. godine, a sveti red prezbiterata 29. lipnja 1991. godine po rukama kardinala Vinka Puljića.

Svećeničke dužnosti

Nakon svećeničkog ređenja obnašao je sljedeće dužnosti za svoju Provinciju i mjesnu Crkvu: župni vikar u župi Bugojno od 1991. godine do 1992. godine; zamjenik ravnatelja Humanitarno-karitativne organizacije "Kruh sv. Ante" od 1992. godine do 1993. godine; voditelj Kruha sv. Ante od 1993. godine do 1994. godine; samostanski i župni vikar u župi i Samostanu Rama-Šćit od 1994. godine do 1997. godine; ravnatelj Kruha sv. Ante od 1997. godine do 2000. godine; definitor Bosne Srebrene od 2000. godine do 2003. godine; ekonom Provincije Bosne Srebrene od 2000. godine do 2006. godine; gvardijan u Franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene od 2000. godine do 2006. godine i ravnatelj Franjevačkog međunarodnog centra u Sarajevu od 2006. godine do 2009. godine. Od 2009. godine pa sve do svoje smrti fra Stipo Karajica je, kako prenosi Bosna Srebrena, djelovao u župi i Samostanu Sesvetska Sopnica pokraj Zagreba i obnašao različite dužnosti: od 2009. godine do 2023. godine župni vikar u župi Marije Anđeoske; samostanski vikar u Samostanu svetoga Ilije od 2016. godine do 2022. godine; gvardijan Samostana svetoga Ilije od 2022. godine do 2023. godine i voditelj podružnice Kruha sv. Ante od 2016. godine do 2023. godine. - Provincija Bosna Srebrene zahvalna je Gospodinu jer nam je fra Stipu darovao za člana naše zajednice. Darovima koje mu je Gospodin udijelio fra Stipo se na poseban način zalagao za siromašne i ugrožene, radeći neumorno do kraja svoga života u Kruhu sv. Ante, Humanitarno-karitativnoj organizaciji Bosne Srebrene. To je na poseban način bilo vidljivo u ratnom vihoru kada je sa svojim suradnicima organizirao nabavu i prijevoz humanitarne pomoći u ratom pogođena područja, posebno kao sudionik "Bijelog puta" za Novu Bilu, a zatim i u poratnom vremenu gdje god je to bilo potrebno, a opet posebno oko izgradnje nekoliko kuća na području Petrinje i Siska nakon razornog potresa - navode iz Bosne Srebrene. Karitativna udruga franjevaca Bosne Srebrene "Sv. Ante" uputila je odmah nakon potresa poziv da se dobročinitelji uključe u pomoć potrebitima i ublažavanju posljedica potresa. Fra Stipo Karajica, voditelj udruge "Kruh sv. Ante" tada je za medije ispričao kako su omogućili da se 20 tona hrane podijeli potrebitima. Fra Stipo Karajica ostavio je neizbrisiv trag gdje god je djelovao.

Hrvati u Kotor Varoši

Fra Stipo Karajica pisao je za crkvena i redovnička glasila i portale, a u suradnji s drugim autorima bio je inicijator knjige "Hrvati u Kotor Varoši", kao i njezina objavljivanja u povodu dvadesete obljetnice stradanja i progona Hrvata iz kotorvaroške doline (2012. godine). Fra Stipo Karajica bio je vrlo angažiran i u svim segmentima djelovanja Provincije Bosne Srebrene, a napose tijekom devet godina službe u Sarajevu u izgradnji i osmišljavanju Samostana na Kovačićima, Konvikta u Visokom te Samostana i crkve u Sesvetskoj Sopnici (Zagreb). Jako je bio angažiran oko župnog pastorala, počevši od Bugojna i Rame, gdje je osnovao Framu, kao i u Sopnici. - Nesebično se davao i ulagao silnu energiju trudeći se mladima objasniti važnost usvajanja kršćanskih vrednota molitve, poštivanja Božjih zapovijedi i pomaganja bližnjemu u nevolji. Bio je i čovjek radosti te je katkad znao uzeti i gitaru te zasvirati koju pjesmu u krugu prijatelja i mladih. Trošeći tako svoj život za druge, i njegov život prerano se ugasio od posljedica bolesti i nedavne operacije. Neka mu milosrdni Gospodin udijeli nagradu za sve dobro koje je po Njegovoj milosti učinio, ali i oprosti sve grijehe i propuste koje je učinio u svojoj ljudskoj slabosti - naveli su iz Provincije Bosne Srebrene. Sućut obitelji pokojnoga fra Stipe Karajice uputili su mnogi svećenici, prijatelji, poznanici…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?