novi sukobi u najvećoj bošnjačkoj stranci

Premijer Sarajevske županije napustio sve funkcije u SDA, na izborima će biti konkurencija

31.01.2018.
u 08:00

Unutarnje turbulencije u Stranci demokratske akcije (SDA) sve su izraženije kako se približavaju opći izbori. Stranka, koja se proteklih mjeseci već suočila s kadrovskim osipanjem, nalazi se pred novim izazovom, i to u za nju najvažnijem području - Sarajevu.

Županijski premijer Elmedin Konaković službeno je podnio ostavku na sve dužnosti u stranci, što je iznenadilo samo neupućene. Naime, već dulje vrijeme u sarajevskom SDA tinja sukob između dviju frakcija, jedne koju predvodi Konaković i druge čiji je glavni eksponent načelnik općine Novi Grad Semir Efendić. Iz lokalnog odbora SDA još ranije su tražili izglasavanje nepovjerenja Konakovićevoj Vladi.

Službeno su povod sukoba, pa i Konakovićeva napuštanja stranke, kontrola i rad javnih poduzeća u županijskom vlasništvu. Konaković tvrdi kako je Izvršni odbor sarajevskog SDA odbio stati iza njegova zahtjeva da se analizira i sankcionira loš rad uprava većeg broja javnih poduzeća. On u tomu vidi izravnu ili prešutnu potporu lošem radu, pa i kriminalu u javnim poduzećima kojima dominiraju Efendiću odani kadrovi. Za Konakovića je sporan i utjecaj kontroverznoga biznismena Huse Ćesira unutar SDA. Konaković je navodno ljutit na predsjednika sarajevskog SDA Asima Sarajlića, ali i na sive eminencije Denisa Zvizdića i Aljošu Čamparu, koji su u spomenutom sukobu stali na Efendićevu i Ćesirovu stranu. Da je gubitnik u unutarstranačkoj borbi, Konakoviću je postalo jasno kada je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno iznio kritike na njegov račun, odnosno njegovih javnih istupa, za koje je ocijenjeno da “narušavaju ugled SDA”. Za sada nema naznaka kako će se sve to odraziti na funkcioniranje vlasti u Sarajevskoj županiji, tim prije jer bi za Konakovićem mogli krenuti i neki zastupnici SDA u županijskom parlamentu. Oni, prema dostupnim informacijama, već razmatraju novi oblik organiziranja, a najbliži su nastupu na izborima pod okriljem neovisne liste kandidata, i to vjerojatno samo na razini Sarajeva.

Dodatni je to udarac za SDA koji nikako ne uspijeva konsolidirati vlastite redove. Osim činjenice da su trojica zastupnika na državnoj razini napustila SDA i osnovala novu stranku, uočljivi su problem i u SDA Unsko-sanske i Tuzlanske županije, kao u odborima stranke u RS-u. Raskol u sarajevskom SDA zadnje je što je trebalo Bakiru Izetbegoviću samo nekoliko tjedana prije početka izbora kandidata i kandidacijskih listi za listopadske izbore, što je proces koji će ionako podići puno prašine unutar stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?